23 de març 2009

Ventolau, des de la pleta del Prat

Aquest cap de setmana ha començat de manera diferent, dissabte hi havia eleccions a la FEEC i, com a president d'entitat, em tocava anar a votar a Barcelona tot i el bon dia que feia. A més, em presentava en una candidatura, l'anomenada Entitats i país, encapçalada pel Dani Planas.

Hem baixat a votar 105 entitats excursionistes, i el resultat ha estat clar: 65 vots a favor nostre, 38 vots per la candidatura d'en Jordi Quera i 2 vots en blanc. Això vol dir que ens tocarà pencar!

Després de les votacions, amb la Clara hem agafat la furgoneta per anar cap a la vall de Cardós, en direcció al cim del Ventolau (a sobre, 2.843 m). De camí, hem parat a fer un recorregut per les planes del Segrià, que ara estan en una molt bona època per fer-hi observacions d'aus i caminar-hi sense fregir-se de calor.

El diumenge de bon matí hem sortit de la pleta del Prat cap a la vall de Mascarida. El dia és molt bo i encara queda una bona pila de neu per tot arreu, sobretot als fons de vall i als vessants nord. Seguim unes traces velles i mig esborrades primer pel torrent i, després, per un pendent bastant fort (a sobre).

En comptes de dirigir-nos cap al pic de la coma del Forn, girem a la dreta cap a un collet (a sota) que ens deixarà passar cap a la coma del Forn i el Ventolau. Per aquí dalt no hi ha ningú més, preveiem trobar-hi molta gent i estem ben sols.

La neu està en molt bon estat, dura però sense estar glaçada. L'aire és fred i el sol no l'estova massa, però a nosaltres ens escalfa i ens va pensar en la baixada, que es preveu molt bona.

Després del coll cal baixar un centenar llarg de metres per encarar la pujada final cap al cim, d'uns 400 m de desnivell. Aquí la neu està més dura i no es desfarà en tot el dia.

El dia era bo, però ara ja sembla excepcional. La vista arriba des del Cadí i el Montsec, fins al Perdiguero i el Neouvielle. Més propers, ens acompanyen el Mont-roig (a sobre) i la Pica d'Estats (a sota).

La baixada és molt bona i ràpida, sobretot a partir del collet que hem tornat a remuntar. Primer pensàvem baixar directament pel barranc de la Coma del Forn, però la vall de Mascarida ens ha seduït i em sembla que l'hem encertada.

A sota us deixo el recorregut i, aquí, el track de la sortida.

Des de dalt, hem vist l'incendi que cremava a les carenes situades entremig de les valls de Cardós i Ferrera, sobre de Boldís Sobirà. Baixant, des de la carretera, ens hem distret amb l'actuació dels mitjans aeris dels bombers, que al final l'han pogut dominar.

12 comentaris:

lluís ha dit...

El Ventolau és un cim esplèndid. M'encanta la vista cap al Montroig, que es veu impressionant!

Becki ha dit...

D'acord amb en Lisu... El Ventolau té unes vistes cap al Pallars, França i Andorra impressionants!!! I el veí MontRoig, què dir-ne... em té enamorada!!!! :)

La propera vegada ves al Ventolau per l'Estany de la Gola... no té desperdici!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

D'això se'n diu un cap de setmana intens.
Enhorabona pel resultat de les eleccions. Us desitjo molta, molta sort i molt i molt d'encert: la feina segur que la hi posareu.

Gatsaule ha dit...

Lisu, si des del cim et venen moltes ganes d'anar cap al Mont-roig. Tota la zona és magnífica!

Becki, no coneixia la teva passió per aquestes muntanyes... Ara recordo que fa uns anys, a l'estiu, vaig pujar des de Cerbi al Ventolau, i després vaig recórrer la carena cap als pics de la Gallina i el Mont-roig, imagino que vam passa per l'estanya de la Gola. En tinc molt bon record!

Gràcies, Xiruquero! Ara toca posar-s'hi i encertar-la, intentant que els arbres ens deixin veure el bosc.

Mingo ha dit...

Això que vol dir Joan, que et podrem demanar subvencions? je je je.
Felicitats per l'activitat, jo al final no tocaré els esquis,.. glups

Piter ha dit...

Ondia... ara ets part de la FEEC i tot jeje

Osti.. no em veig a la foto eh !!jeje

Joan Baraldes ha dit...

Felicitats pel compromís que has assumit al formar part de la nova junta del la FEEC. Si tots unicament ens dediquessim a escalar i a fer muntanya la Federació no funcinaria, cal que hi hagi persones compromeses i disposades a treballar.
Però pel que veig, per molta feina que et doni la FEEC, tu no pares mai de fer activitats!!!

salut i a tibar

Gatsaule ha dit...

De tot això de la FEEC encara no puc explicar gran cosa, per mi és completament nou, però intentarem que es noti en positiu.

Hi ha un munt de coses a fer, idees per tirar endavant i moltes ganes de fer feina. A veure....

Jaumegrimp ha dit...

No sé si felicitar-te o planye't per lo de les eleccions! vaja feinada t'has fotut al damunt, això sí que és una via difícil, difícil!

Gatsaule ha dit...

Jaume, de moment no em planyis, més endavant ja en parlarem.... Veig que ja comences a estar en forma, ja saps que si vols anar alguna tarda a córrer una mica, pots comptar amb mi!

Jaumegrimp ha dit...

Gràcies per la invitació, però des que he tornat a treballar gairebé no tinc temps per res!
Per cert, fa anys vaig fer també aquesta travessa i també vaig fotografiar un incendi a la mateixa zona!! els pastors dèuen voler pastures fresques...

Gatsaule ha dit...

Si, al final s'ha confirmat que l'incendi és per culpa d'uns ramaders als que se'ls hi va descontrolar el foc...