2 d’abr. 2006

El Querot Negre

Aprofitant aquest bon temps sobtat que ens ha envait, és el moment de fer sortides d'aquelles que no saps mai quin és el millor moment per fer-les. A l'hivern hi fa massa fred i a l'estiu hi fa massa calor, ara doncs hi trobem les millors condicions.

Una d'aquestes sortides que feia dies que hi donava voltes, és un itinerari que surt de la Rodonella i puja per darrera la tèrmica de Cercs fins a Fígols Vell, puja la cinglera fins sobre Vallcebre i torna a baixa per una vall paralela. Reconec que és un lloc on no havia estat mai, i a vegades amb això ja n'hi ha prou per despertar la curiositat i les ganes.

Ara tot just han començat a sortir les primeres fulles. Algunes plantes com el gatell (foto superior, de la mateixa família que el gatsaule), aprofiten l'avinentesa per florir mentre esperen que el bosc es vagi omplint de fulles i d'ombra. En aquest moment també és curiós de comprovar com el bosc, que encara té un aspecte totalment hivernal, té el sòl entapissat de violetes i flors d'hepàtiques.

La volta, descrita en la recent guia de l'Alt Berguedà de l'editorial Cossetània i parcialment al Vèrtex núm. 203, és força interessant. El recorregut d'unes 5 hores en total, et porta del fons de la vall del Llobregat fins al peu de la serra d'Encija, a través de barrancades mig oblidades.

El recorregut també té força interès geològic. Durant tota la pujada es va travessant tota la sèrie del cretàcic superior, principalment gresos i calcàries amb força restes fòssils, que marquen tota la cinglera a cada costat de la vall de Llobregat. Dalt de tot, els terrenys ja són de transició entre el Cretàcic i el Paleocè, on hi trobem abundants exemples dels dipòsits de carbó que es van explotar durants anys. Una lumaquela formada per una acumulació de petxines d'aigua dolça en una matriu carbonosa (foto petita), és un nivell guia excel·lent d'aquesta sèrie.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Està ben descrit l'itinerari a la guia? Es pot seguir sense perdre's?
També tenia anotat aquest recorregut, i potser hi aniré un dia d'aquests.
Gracies

Gatsaule ha dit...

L'itinerari és bonic, interessant i un pel complicat de seguir, en el sentit que cal estar amatent de la guia tota l'estona.

Però si nosaltres no ens vam perdre, vol dir que es pot fer bé. El problema és algun punt on la guia indica una cosa i l'esquema una altra. En tot cas és altament recomanable per conèixer millor la zona.

Anònim ha dit...

Hola Joan, vaig fer el recorregut un dia d'aquesta Setmana Santa, amb un insurrecte de la Nou que deus conéixer.
Hi havia algunes fites. les vas posar tu? Gràcies.
Haig de confesar que no em va agradar massa. Poques vistes,llevat del cingle de Vallcebre i massa proper a la tèrmica.