10 d’abr. 2006

Castell de Roset

Al damunt de Vilada, en direcció nord sota la serra de Catllaràs i les carenes de Picamill, hi trobem traçat un sender de petit recorregut (PR) pel qual conèixer una mica millor tot aquest sector, inclòs el castell de Roset (a l'esquerra).

Una primera pujada et transporta al camí de l'aigua, que planeja cap a ponent travessant els cingles, per terrasses obertes i, fins i tot, per un petit túnel obert a la roca. En una collada després de travessar el rec de la font del Sofre, una curta pujada et transporta fins el castell, un edifici que està documentat des del segle IX, actualment força enrunat.

Darrera nostre, les cingleres de Picamill ens entretenen mirant possibles rastres de rapinyaires o hipotètiques vies d'escalada en aquesta roca balmada i trencada.

Les roques que el camí va tallant són majoritàriament gresos calcaris de l'Eocè (terciari inferior), però com a curiositat, en les seves diàclasis es poden observar uns cristalls romboidals de calcita força ben formats.

4 comentaris:

K. ha dit...

Ets geòleg?

Gatsaule ha dit...

Si senyor, veig que ho has endevinat. És un motiu més d'interès a l'hora de sortir a caminar o escalar. També soc una mica naturalista, m'agrada observar plantes i animals, però això com aficionat.

K. ha dit...

Aquests comentaris no els pot fer qualsevol, o eres geòleg aficionat o ho eres de carrera... :> :>

M'agradaría aprendre a reconeixer una mica les roques i pedres. Hi ha algún llibre-introducció que sigui recomenable?

Records

Gatsaule ha dit...

Imagino que hi ha alguna cosa, però ara mateix no et puc recomanar una publicació en concret. A internet potser et pot ajudar aquesta adreça:
http://www.xtec.es/~nlinan/geomorfo/tema1/roques.htm

I si m'escrius aquí: gatsaule@wanadoo.es i em passes la teva adreça postal, t'enviaré unes publicacions de geologia del Pedraforca (en soc coautor) que et poden ajudar, sobretot el dia que hi vagis sobre el terreny.