26 d’abr. 2006

Escalada al Devoluy

Abans de tornar cap a casa, ens quedava un dia penjat que vam aprofitar per anar a escalar i per conèixer una d'aquestes zones que de tant en tant en llegeixes alguna cosa però que no acabes de decidir-te mai per anar-hi: el Devoluy.

En aquest massís dominat pel pic de Bure, prop del cotxe s'aixeca el pic Crillon (1.821 m), construit per calcàries amb sílex del maastrichtià (final del mesozoic). La seva composició és prou important perquè en alguns passos més compactes sort en tenim dels nòduls de sílex que destaquen damunt el calcari.

Dalt hi he posat una ressenya aproximada i el recorregut de la via Charbonnier-Lainez, de 250 m. Tot és aproximat perquè ens hi vam embarcar sense ressenya i les sorpreses les vam anar resolent sobre la marxa.

Així, tot i que la via es pot fer en 6 llargs, nosaltres vam trobar 8 reunions equipades, la majoria còmodes, i les vam aprofitar per no haver de cridar tant. Destaca una xemeneia de 80 m, de la R 1 a la R 4 (es veu força bé a la foto de l'esquerra), i dues tirades finals acabades amb un desplom de V+ com a mínim, molt aèries i verticals.

Tot i que portàvem material sobrat, només vam posar dues o tres peces perquè la via està molt ben equipada. La roca és força bona, però cal anar amb compte si t'apartes en algun punt de la via, on ja és més trencadissa. A la dreta, veiem l'inici del segon llarg.

La baixada es fa per un rappel volat de 35 m i un còmode camí et torna al cotxe. A la dreta d'aquesta via han equipat tota una zona d'esportiva. Típicament francès: al pàrquing hi ha totes les ressenyes per qui vulgui anar-hi a tibar.

Una bona manera de conèixer aquest massís oblidat, amb la mirada posada en la via Desmaison del pic de Bure, tot i que això ja són paraules majors !!

I per veure més fotos:
Fotos de la via

5 comentaris:

PGB ha dit...

una via de les que et venen ganes d'anar-la a fer! :D devieu disfurtar molt!
Ben segur que eren unes vacances merescudes :)

Gatsaule ha dit...

Si, una gran descoberta. Els alps són immensos i estan plens de grans vies desconegudes i disfrutones. Llàstima que estan lluny.....

ivanG ha dit...

Molt guapa la vía, sembla en un entorn molt romàntic. Encara que s'escapa de les meves habilitats. Molt be!! Les fotos no me les deixa veure.......

Gatsaule ha dit...

Si, l'entorn és genial i ple de zones d'esportiva a peu de carretera, i de grans clàssiques molt dures als cims.

He probat un nou lloc per posar-hi les fotos, però ara veig que només es poden veure des d'ordinadors "lliures" (crec que les xarxes no ho deixen veure). Ja hi pensaré.

Blogmontagne ha dit...

Buenos días,
Gracias de venir a ver mi blog montaña, hay y dejar un mensaje en mi
libro de oro, gracias hasta pronto sobre:
http://accueil-blog-montagne-jean-claude.blogspot.com/
J€@n-Cl@ud€