11 de maig 2012

La serra dels Tossals des de l'Espunyola

Abans no comenci la calor de veritat, ens escapem al vessat més solell de la serra dels Tossals, en un recorregut circular molt més interessant del què semblava a priori.

Sortim de l'Espunyola en direcció a ponent, seguint primer el GR cap els Sants Metges i després un camí senyalitzat proper a la carretera i entre conreus, que acaba endinsant-se al bosc i que ens porta fins a cal Esquerrà i Sant Sadurní del Cint.
Seguim pujant per l'alzinar fins que sortim al Malpàs, prop de la zona d'escalada, on tenim una bona visió del Baix Berguedà, decorada amb uns quants núvols d'aquests de fer bonic.

El camí arriba a Taravil i passem a ran de la casa de Casòliva, situada a sota de la serra dels Tossals i al mig de l'altiplà.
Per pujar dalt de la carena dels Tossals, seguim el retrobat GR cap el torrent, on hi trobarem la font de la Salut, en un racó fresc i agradable, abans de la darrera pujada. El camí puja fins prop del tossal de Vilella, i llavors ja només ens queda anar seguint la carena, força planera.

Seguint el carener, el camí puja i baixa algun petit desnivell, però és realment de bon fer. Sobretot amb les bones vistes que tenim a banda i banda, amb el Prepirineu nevat al nord i les planes assolellades del sud. Impressiona veure la neu que encara resta al Pedraforca!
Travessant timonedes i pinedes, arribem al santuari dels Tossals, a l'altre extrem de la serra. Poc abans d'arribar-hi, al torrent, veiem el camí de baixada, però ens acabem d'arribar fins el Santuari, que no deixa de ser un bon punt panoràmic.

Després ja no deixarem el GR fins tornar a l'Espunyola. Primer baixem fins a Capolat, travessem la plana i enfilem la darrera baixada que passa pel costat del salt de Sallent de l'Espunyola, que amb les darreres pluges baixa ben engrescat!
Un recorregut més que recomanable, per una bona matinal. Deixo el mapa a sota i el track al Wikiloc.

5 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Magnífica excursió Gatsaule. Per aquests verals recordo haver-hi estat un parell o tres de vegades. I si la memòria no em falla, una vegada vam dinar com a reis a l'Espunyola.
Per cert, ara que s'ha parlat de Rasquera i el cannabis, oi que és a l'Espunyola que hi ha una gran platació?

Pere de can Peret ha dit...

Bonica sortida. Veig que teniu una predilecció especial, pels camins més aviat poc transitats!
Una llàstima aquest santuari en runes.

JERKOUT ha dit...

bona esta, tenia pensada una de semblant des de Capolat però allargant.me fins el Pi de les 3 branques. Pel que dius este tram és imprescindible, l'hauré de canviar doncs... però com bé dius, per quan no faci calor i l'eix sigui deesdoblat, q ara per ara sembla el vial més perillós del país...

Gatsaule ha dit...

Doncs no t'ho sabria dir, perquè de moment encara no tinc necessitats terapèutiques...., però podria ser. Tampoc voldria aixecar cap llebre!

Pere, tens tota la raó. La muntanya poc transitada és especial, i potser és on l'esperit muntanyenc té més sentit.

Jerkout, si, espera més endavant que a la tardor el lloc encara val més la pena. Una ruta molt bona és sortir del Pi de les Tres Branques, anar cap al santuari dels Tossals, i fer la carena en direcció sud i tornar per l'obaga, travessant una fageda espectacular!!

JERKOUT ha dit...

Me l'apuntu doncs a vore si a finals d'Octubre hi podem fer cap. T'hauré pro de demanar més detalls, a cuidarse.