20 de des. 2009

Gel al Berguedà: cascada de la vila del pingüí


Tot i que no era ben bé el pla inicial, aquest matí he tornat amb el Toni a la cascada de la vila del Pingüí. Amb el fred que fa hem pensat que podria estar en condicions, tot i que no hi anava des del gener del 2006, fa gairebé 4 anys, en una de les primeres entrades del blog.

La cascada és realment interessant, amb els seus gairebé 200 m de recorregut, i és una sort poder fer escalada en gel a 20 minuts de casa. A la web de ressenya hi trobareu la descripció.

 
Aquesta vegada de gel n'hi havia, tot i que no en excés. I calia fins i tot anar amb compte de no caure dins de cap bassa, que la capa de gel tremolava a cada pas...

El primer tram va fent tot de ressalts que hem pujat sense assegurar-nos. És l'avantage d'aquests torrents, que combinen ressalts molts verticals amb bones plataformes i zones planeres!

Fins i tot el primer ressalt realment vertical (a sota) també el vam fer a pèl, però aquí la capa de gel era tan prima que tampoc s'hi podia posar res.

 

 

 
Al peu de la darrera cascada, allà ens lliguem. No està en condicions òptimes, però la gaudim gairebé fins dalt de tot. El gel és prou bo, i permet d'assegurar-se mínimament.

Però anem tard i, tot i que continua fent molt fred, a dalt hi toca el sol, i l'aigua ja circular amb força entre le gel i la roca.

 

 
Ens mirem el darrer ressalt i no trobem la forma d'encarar-lo. El gel és prim i fràgil i no hi ha manera de superar els tres o quatre primers metres més verticals, així que tirem avall.

Uns quants rappels fets en arbres de la vora esquerra, ens tornen a deixar prop de cotxe. Podem dir que avui ha començat la temporada d'hivern!

 

14 comentaris:

SEVIDE ha dit...

Ei Gatsaule! Justament pensava en anar a fer aquesta via per encetar la temporada però veig que no està pas per tirar coets.
Com es veia Costafreda?
A veure si la neu em permet fer alguna cosa dimarts!!
Salut.

Jaumegrimp ha dit...

Amb el fred que està fent no m'extranya que hagis tret el material de gel...i sembla prou divertida aquesta canal, llàstima de que no estés més formada, perquè es veu interessant.

joan asin ha dit...

Enhorabona, ja es hora de treure els piolets i els esquís, només falta que nevi que ja esta tardant.
Records

Xavi ha dit...

Hola Joan, veig que ja has fet la primera incursió amb el gel. Per aquí la Seu també hi ha alguna cascada formada però molt primeta, encara no es poden fer si no neva una mica més i s'engruixeix el gel. Aquesta me l'apunto que té bona pinta.
Adéu

Xiruquero-kumbaià ha dit...

El que és un luxe és tenir la casa a vint minuts de llocs així!

Gatsaule ha dit...

Sevide, Costafreda està pràcticament sec, si les nevades no ho arreglen. Vam anar al torrent perquè aquí sempre hi ha aigua...

Jaume, amb aquesta tardor tan eixuta, encara gràcies del gel que vam trobar!

Joan, tal i com van els hiverns, s'ha d'anar fent en funció del dia a dia. Potser d'aquí a un parell de dies ja no hi ha gel i hi ha neu, i després torna el sol! Vés a saber...

Xavi, aquesta és fàcil, però quan fa fred de debò, assegures la jugada!

Xiruquero, tens tota la raó! De llocs com aquest i d'altres igualment bonics!

Pekas ha dit...

jejeje.. al costat de casa hi han uns cuants petits resalts per anar amb els pinxos... ;-))) es ben cert.. l'hivern ha entrat amb ganes.. a veure si aguanta el tema...

No está gens malament l'inici de temporada...:-)))

PGB ha dit...

Carai Joan, ja has començat la temporada!!! A veure si seguim amb fred :)

Mingo ha dit...

Carai això del gel es veu molt guapo.

Gatsaule ha dit...

Pekas, em sembla que ara tot el gel que tenim és el del cubata....

PGB, hem d'aprofitar quan n'hi ha! Sobretot el que tenim prop de casa...

Mingo, no em diguis que encara no ho has provat! Si algun dia en tens ganes, ja ho saps!

Mingo ha dit...

Quan vaig canviar d'estat el primer que vaig fer va ser comprar dos piolets i uns crampons i encara no els he estrenat, això que li dono la tabarra al company, pq jo no se massa com va això.
Bon Nadal

Gatsaule ha dit...

M'ho apunto, Mingo! A veure si quan torna a fer fred et puc enredar...

GEAMM ha dit...

Joan!
Et vaig està trucant el diumenge!
Vaig intentar localitzar aquesta cascada i dpres de 2h30 amunt i avall.... no la vàrem trobar!
Crec que l'aproximació a "Ressenya" és confosa oestà mal explicada...
La pisa estava impracticable. Van deixar el cotxe a peu de la carretera i tot just passar per davant de Can Giralt.... van seguir caminant per la pista... creues un Pont i....?
Nosaltres pista amunt... pista avall.... corriol amunt... corriol avall.... Finalment, desesperats, van plegar.
Suposos que havien de seguir la pista principal uns quants kilómetres...no?
Volem tornar-hi akest diumenge....em, pots enviar un mail explicant-me com accedir-hi?

Merci
Pere Tutusaus
pere_t_c@hotmail.com

Gatsaule ha dit...

Pere, tan sols cal seguir la pista fins que trobes la cascada, evident a l'esquerra. Comença a la mateixa pista i n'hi ha un trm per sota, així que no té massa complicació, a part d'haver de fer alguns quilòmetres...

Recordo que en cotxe, el tram de pista és d'uns 6 o 7 minuts, però anàvem amb un tot terreny i un conductor acostumat a les pistes. Des de can Giralt, com a màxim hi deuen haver 3 o 4 kms.

Sap greu tenir el mòbil tancat, és un mal costum que arrossego de petit!