28 de març 2008

Cingle de la To, via dels Sapastres

L'esperó que baixa vertical sota el cim va ser l'objectiu que vaig triar per fer la segona via al Cingle. Aquell dia vaig tenir la sort de gaudir de la companyia sempre agradable de la Lu, i molt millor que anar-hi tot sol. I com també l'hi va agradar l'esperó, ens hi vam posar decidits.

I en va sortir la via dels Sapastres. Sobre el nom poca cosa a dir, és fàcil d'entendre pels que ens conegueu a un o a l'altra. A sota es veu el recorregut del primer llarg.

La via comença en una placa tumbada damunt d'uns boixos (a sobre), i una S gravada a la roca marca el peu de via. A posteriori vaig afegir-hi un espit 5 metres més amunt, per marcar millor aquest inici.

Després travessa una terrassa herbosa cap a l'esquerra fins un diedre desplomat. Cal pujar un petit sostre fins una placa, que se segueix de manera lògica en diagonal cap a la dreta fins la primera reunió (a sota, la Lu entrant a la reunió). La R 1 està en una petita terrassa, on ara hi ha un espit i un clau, però espero anar-hi aviat a reforçar-la amb algun parabolt.

El segon llarg puja vertical cap a un sostre que es travessa directament, encara que no sembli possible. El pas es protegeix molt bé amb un parell d'aliens.

Després continua enllaçant diverses plaques en diagonal a la dreta (a sota), en direcció a unes alzines molt grosses que hi ha al fil de l'esperó on hi ha la segona reunió (neta). Portar cintes llargues per muntar la reunió.

El tercer llarg comença recte amunt i continua en diagonal a l'esquerra, en direcció cap un diedre molt marcat. El diedre és més vertical del que sembla, però permet una bona protecció amb friends i tascons. A la meitat, sota d'unes mates, un petit flanqueig a l'esquerra permet d'acabar el llarg pel fil de l'esperó (a sota).

A la reunió final, que nosaltres vam fer assegurats en uns boixos, ara hi he afegit un espit i espero posar-hi alguna cosa més per facilitar la sortida.

Allà vaig fer aquesta foto de detall de la roca (a sota), quasi sempre molt bona, on es veu clarament que es tracta d'una barreja de calcària i de gres.

8 comentaris:

Jortx ha dit...

Tant aquesta com l'altra es veuen ben interessants per les pràctiques de catxerrejar que em fan falta.

A més, amb un dia en deus poder fer un parell o tres, si vas a la idea.

Felicitats per la descoberta i els itineraris, a veure què tal pinten els dos que falten!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Felicitats per les obertures, es veuen prou atractives les dues vies.

Anònim ha dit...

Bon dia,
En primer lloc deixem que et feliciti per la teva feina.

Et vull fer un comentari informatic. Jo no en soc especialista, de fet unicament en soc usuari, però em trobo amb un problema cada vegada que consulto el teu blog. Em passa que normalment no puc veure la totalitat de l'article o ressenya que edites i això només em passa amb el teu blog.
Saps perqué deu ser ?
Algú més t'ho ha comentat ?

Gràcies per tot

Joan B

lux ha dit...

Es que era molt xula aquesta linia, el diedre i l'espero final espectaculars!

No se com resulten les altres, pero aquesta és bastant peleona!!

Tota una experiència col.laborar en l'obertura d'una via!!

gràcies sapastre!

Llorenç ha dit...

Quins sapastres!
te bona pinta aquest diedre final! molt guapo! espero que la roca sigui tant bona com sembla!!!

ens veiem!

Gatsaule ha dit...

Jortx, Jaume, com ho teniu el dia 6 ?

Joan B, tens raó i ignoro elmotiu. Però sé que només passa amb algunes versions d'internet explorer (la darrera no dóna problemes).

Amb el Firefox no hi ha mai problemes...

Lu, em sembla que vam obrir una de les vies menys equipades de Catalunya !

Llorenç, som realment molt sapastres, sort que la roca és una meravella, que si no....

TRanki ha dit...

Ei Gatsaule!

A mi també em passa el tema que només veig part de l'article..ja t'ho vaig comentar fa temps..llàstima!


Salut i endavant amb les apertures!!!!!

Si tinguéssis algun projecte a MOntserrat AVISA'm que em faria il.lusió obrir alguna cosa...fa una temporada que estic bscant algun lloc 8 i si no és montserrat també!!!

Tinc un projectillo, però es veu de VIº, si en tens algguna ullada, més fàcil i que et vingui de gust m'avises eh?

A veure si quedem!!!

Oriol

Gatsaule ha dit...

Això de l'Explorer no sé ben bé perquè passa, però si que sé que si fas actualitzar quan tens el problema llavors s'obre la pàgina completa. Ho heu provat ?

Oriol, si tens alguna cosa per obrir i et cal un company, compta amb mi i amb la meva màquina. Ara, ja saps el nivell que tinc.....