2 de set. 2006

Ferrata dels Racons, Andorra

No sé si a vosaltres també us passa, però el tema de la dificultat en les vies ferrades sempre l'he trobat molt relatiu. Per una banda sempre les he trobat perillosíssimes, qualsevol relliscada o despiste tonto es pot convertir en una caiguda de factor 5 o 6 i amb cinta estàtica, però per altra banda les disfruto molt i per penjades que siguin sempre em semblen fàcils.

La via ferrata dels Racons, a Ordino, n'és un bon exemple (a dalt, un grup de 3 a mitja via) . Una aproximació pràcticament inexistent (comença a peu de carretera), un desnivell interessant (300 m) i una baixada còmoda, la fan molt aconsellable per anar-hi en una estona tot baixant de fer alguna altra cosa o algun d'aquests dies que entres a Andorra i tens un moment (com vaig fer jo). De cotxe a cotxe vaig trigar una hora justa.

L'equipament no és excessiu però és suficient, i té un tram força aeri i desplomat que es fa curt (foto superior). Fins i tot en uns metres han tret els graons i no hi ha més que preses artificials i naturals per poder continuar, com veiem a la part baixa de la foto. Cal dir que al capdamunt dels sectors més difícils hi han posat un parell de parabolts per qui vulgui assegurar als que venen al darrera.

Al link de vies ferrades del blog hi trobareu la ressenya, si no la teniu.

Com a curiositat de la zona, molt a prop de la carretera i al costat del camí de baixada, han equipat dues vies (foto de baix), una de 5b i una de 6a. La novetat és que estan muntades amb un cable per poder pujar-hi en solitari assegurat amb equipament de via ferrata. Una idea interessant.

5 comentaris:

K. ha dit...

A mi, aquesta dels Racons em va semblar una de les vies ferrades més difíciles, més tecniques, més per "escaladors"

PGB ha dit...

Això de les "Vies Cable" ho vaig veure en un Temps d'aventura... estàn entre l'esportiva i les vies ferrades... una cosa curiosa però el factor de caiguda en una via cable... nose.. em sembla namica perillós :S

Gatsaule ha dit...

Si,imagino que a les vies cable si ha d'anar amb el grau consolidat. Algun dia les aniré a provar, ni que sigui la de 5b. Algú sap si n'hi ha en algun altre lloc ?

Mohawk ha dit...

Buf! 6a amb cable, déu n'hi do! Ja explicaràs l'experiència Gatsaule, encara que sigui la del V, així sabrem com graduen els "pseudo-ferrateros" ;)

Anònim ha dit...

Hola...

A Ordino hi ha parets al costat de la carretera????

Joer hi vaig des de fa molt de temps i no hi he vis massa cosa per escalar( un hivern hi vam obrir una cascada, i hi ha una zona enmig de l apista de la portella o al llac de creussans...i res més).

No pot ser que aquesta ferrada sigui a la zona de CANILLO ( pel tipus de roca, doncs a Ordino hi ha granet més que esquist).

Una zona guapa d'escalada és a la carretrea, pujant a la Massana, just abans dels túnels...hi ha un racó molt guapo amb vies de bastants graus, just a la part externa dels túnels...

Ja em idràs on és la ferrata!!!!