2 de des. 2022

Cima di Terrarossa

El grup de muntanyes dels Alps Julians que inclou el Jof di Montasio i el Jof Fuart, està situat al sud de Valbruna i al nord de Sella Nevea, i és completament italià. Entremig des dos gegants, la Cima di Terrarossa és un bonic mirador sobre aquest grup de muntanyes, i té amb un accés molt més senzill.

El vessant nord és vertical i amb algunes bones vies d'escalada, però nosaltres pujarem per la via normal del vessant sud.
Per arribar-hi, anem fins a Sella Nevea i pugem al gran altiplà del Montasio. És una gran zona de pastura de vaques lleteres i hi trobem alguns obradors on elaboren el conegut formatge Montasio. El camí puja directament des de l'alpeig i passa prop del refugi Giacomo di Brazza.
A mesura que guanyem alçada l'altiplà se'ns mostra amb tota la seva extensió i, al fons, veiem el Monte Canin, afectat lleugerament per les primeres nevades de tardor.

El camí, molt ben marcat i sense pèrdua possible, s'acosta a la paret sud del Jof di Montasio i va guanyant alçada llaçada rera llaçada, en uuna ascensió molt agradable.
A mesura que ens acostem a la carena, aquí també apareix la neu, tot i no fa gaire nosa...

I arribats a dalt, el Jof di Montasio, el cim més alt dels Alps Julians, el veiem amb tota la seva magnificència. 
L'espectacle des del cim és extraordinari, realment és un bon mirador! Llàstima que avui la temperatura sigui massa freda per quedar-s'hi molta estona. així que després d'esmorzar, tirem avall seguim el mateix camí de pujada.

Però a baix, ens arribem fins a l'obrador, no podem marxar sense emportar-nos algun d'aquests formatges elaborats en aquest altiplà, directament de les vaques que hi pasturen!

A sota, i al Wikiloc, podem veure el recorregut d'aquest cim tan bonic.