30 de set. 2022

Monte Chaberton. Esperó sud

El Monte Chaberton és un muntanyot de 3.131 metres que, quan esquies a l'estació de Montgenevre sorprès per la seva presència just arribats dalt del telecabina! Així que hi vaig començar a posar ganes i aquest estiu va ser el moment.

La intenció era pujar per l'esperó sud, i baixar per la via normal, sortint de Claviére, ja en territori italià. De fet, es tracta d'una frontera a la pràctica completament inexistent actualment. Però la seva situació fronterera fa que sigui una muntanya molt utilitzada en temps de guerres antigues...

Un bonic camí puja amb ganes pel mig del bosc, fins arribar a les antigues bateries d'artilleria, situades en un petit altiplà. Allà ja veiem el cim situat al fons de la vall.
Després el camí va a buscar la carena sud, seguint unes traçades molt agraïdes que permeten de guanyar alçada sense patir massa.
Arribant a la carena ja es veu clarament l'esperó sud. Les ressenyes que tenia em deien que hi havia una grimpada distreta, però una gran placa em va cridar l'atenció de seguida. I a l'acostar-m'hi la sorpresa fou que l'any passat hi havien instal·lat una ferrada!!
Bé, doncs què hi farem...

Així que vaig continuar per l'esperó, aprofitant a estones els cables, i anant per la vora en altres moments.

La qüestió era gaudir de l'ascensió per aquest esperó trencat però prou aeri que porta directament dalt del cim.
Un cim mig emboirat, però amb boniques vistes sobre tot el massís, sobretot cap a l'omnipresent Barra dels Ecrins!!
Un cim curiosament coronat per una macro estructura militar de defensa, ara ja afortunadament obsoleta.

Per baixar per la via normal, només cl seguir direcció nord fins el coll de Chaberton, i després baixar tota la vall que ens acaba retornant a Claviere sense cap mena de complicació.
Al mapa de sota podeu veure un recorregut fàcil de seguir, però aquí hi trobareu el track, per si de cas!! 

2 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Enhorabona ! La foto del cim nevat crida l'atenció, no m'extranya que te l'apuntessis per a fer-lo l'estiu. Renoi amb les guerres, fins al cim instal.lacions de guerra, quin fàstic !!!

Gatsaule ha dit...

Aquesta zona fronterera les ha vist de tots colors!! Per sort, ara estem en una altre època...