10 de maig 2009

Volta entre Oliana i Cambrils

Des de l'ajuntament d'Odèn, fa temps que estan potenciant el senderisme en el seu extens municipi que, per l'est arriba gairebé fins a Sant Llorenç de Morunys i, per l'oest, fins a les portes d'Oliana.

A part d'alguns itineraris més curts o més clàssics, sabia que havien arranjat un camí que, combinant-lo amb el GR 1, permetia de fer una volta per aquestes valls solitàries. I aquest diumenge ha estat el dia d'anar-ho a provar.

Hem sortit d'Oliana després d'esperar que s'acabessin les pluges matineres, cap a la bonica ermita romànica de Sant Just (a sota), seguint el còmode traçat del GR1.

D'aquest tram del GR en diuen el camí històric, i ara ho entenc. Imagino que la riquesa salina de Cambrils hi devia tenir alguna cosa a veure.

La qüestió és que, sense adonar-nos-en, hem arribat a la carena. Allà hem pujat al mirador de Serra Seca, molt ben situat, i que ens ha ajudat a fer-nos una idea d'on érem i del paisatge d'aquest racó de món.

Avui hem continuat el costum de parar-nos a dinar a la fonda, si s'hi escau, i com que a l'hora de dinar érem a Cambrils (hi ha dues fondes, i no sabria dir quina és la millor), ens hi hem quedat a fer un bon àpat.

Després hem pujat mandrosament fins el cim de la carena (a sobre), per anar païnt el dinar mentre gaudiem de la ruta.

De la carena, el camí s'endinsa i travessa tot el caos d'agulles i barrancs de la Móra Comdal, i travessa paratges de somni. Particularment atractiva és aquesta agulla que s'anomena per alguna raó amagada, les Amoroses (a sota).

Aquest segon tram de camí esta ben senyalitzat amb marques blanques, però cal anar alerta en algun punt perdedor i sense sender.

Després de travessar les agulles de la Móra Comdal, cal baixar fins al fons de la vall a buscar la pista. El darrer tram és una ombrívola pujada fins a la carena de la serra de les Canals, per baixar fins a Oliana (a sobre), i acabar els 32 kms de recorregut d'aquesta volta.

11 comentaris:

Eduard ha dit...

Aquesta zona és preciosa. Al mapa que has posat, a la part inferior dreta hi ha un puig que es diu Porredon... Com jo :P

lluís ha dit...

Es veu una volta interessant i variada. És zona molt calurosa per fer-la de cara a l'estiu?

Roque ha dit...

Veig que estàs fent una mica de repòs vertical per lo de l'esquena. Com et trobes?
Espero que ja hagi passat. Records

Gatsaule ha dit...

Eduard, tu ets Porredon? Quin nom més curiós... Ja saps quin ha de ser el teu proper cim, doncs!

Lisu, a l'estiu no hi vagis si no és que t'agrada sentir el cant de les cigarres mentre camines... Hi ha racons ben ombrívols, però les cotes són baixes.

Roque, l'esquena ja està bé, però m'agrada molt sortir a fer caminades xules... I aquesta ho és!

Joan Baraldes ha dit...

Hola Joan
Alguna vegada, tornant d'escalar a Perles, m'he aturat a la carena de sobre Cambrils per veure les agulles que deuen ser les de Mora Condal i la veritat és que el paissatge preciós.
Hi ha vies d'escalada?

A veure quin dia quedem per anar a la "teva" paret de la To !!

salut i a tibar

Gatsaule ha dit...

Joan, la zona és tan atractiva com dolenta la roca..., però deu ser ideal per fer escalada romàntica! Hi ha un llibret d'en Picazo amb les vies d'aquesta zona i de la bessona de Sant Honorat, a l'altre costat del Segre.

Becki ha dit...

Zona totalment desconeguda per mi... queda tant camí! :)

Gatsaule ha dit...

Si, noia, camins i llocs n'hi ha tants, i tan bonics, que val realment la pena de posar-s'hi a trepitjar-los!

Malfieten ha dit...

Ei, merci pel track, dimecres probaré d'anar-hi.
Veig al wikiloc 10 hores... deu ser amb parades llargues, no ? quan calcules que es pot trigar caminant-corrent ?
Moltes gracies, per aquesta ruta i per la resta.

Gatsaule ha dit...

En general el camí és molt bo, però són quasi sempre senders. Excepte el tram de la Móra Comdal que és realment complicat.

Seguint el track no tindràs cap problema, però tot i així dubto que ho puguis fer en menys de 4 hores. Personalment en preveuria 5, però ja saps que una cosa són les previsions i una altra la realitat. Nosaltres vam ara molta estona per dinar, i vam tancar el gps, però la resta vam anar per feina...

En tot cas, i traient-ne la calor, segur que t'agrada molt. El tram de la Móra Comdal, està ple de fonts, però a l'altre no n'hi ha cap.

Espero llegir-ne aviat la teva crònica...

Malfieten ha dit...

Moltes gracies !, ja calculava això no gaire menys de 5 hores.. a veure com anirà...

Salut !