22 de gen. 2007

Nova via al Roc de les Collades: Clara de lluna

Dies enrera, mentre caminava pel Catllaràs, em vaig fixar en una penya situada a l'est del Sobrepuny (foto de sota) , una agulla que després he vist que es veu molt bé des de la mateixa carretera pujant de Gironella a Berga. Aquesta agulla es troba situada entre les dues collades de sota el Sobrepuny i, per tant, rep el nom de Roc de les Collades.

La roca és molt blanca, com pertoca a la calcària del Garumnià, tan blanca que els geòlegs francesos del segle XIX ja la van batejar com a "claire de lune". Aquesta fàcies, el Garumnià, té la particularitat d'haver-se format entremig de les eres secundària i terciària, més o menys quan s'anaven extinguint els dinosaures i companyia.

A més de blanca, la roca també és bastant sòlida. El Joc de Pilota, Malanyeu o el Roc de l'Alou en són bons exemples.

Per això em vaig acostar un dia a mirar-la de més a prop i no vaig saber-hi distingir cap via oberta, tan sols un tros de corda fixa a l'extrem sud-est que em va semblar un projecte probablement inacabat.

Després de veure-hi una línia força evident, aquest divendres passat hi vaig pujar a intentar obrir-hi una via. La ressenya que teniu dalt de tot n'és el resultat. I, si us la mireu bé, veureu que encara hi ha possibilitats de fer-hi més feina.

La via Clara de lluna va pel segon esperó començant per l'esquerra de la cara sud, ha estat oberta per sota amb els dèficits que això pot comportar, però com podeu apreciar a la foto de sobre, on es veu la part final de l'esperó, la roca s'ho val.

Tot i estar força equipada amb claus i espits, no estar de més de portar tascons i friends mitjans pels trams més equipables, i algun ganxo perquè els passos d'Ae són llargs. El 6a (graduat més o menys) també es pot fer en A0 amb un pas de ganxo molt evident.

De fet, els ganxos han estat la clau de la via, els forats són abundants i permeten de jugar-hi molt bé.

A la foto de sota podeu apreciar una altra aspecte de l'Agulla, el recorregut va per l'esperó del mig.

L'accés és senzill, des de la Nou cal seguir la pista del coll de la Plana, transitable en cotxe normal, i d'allà surt el camí que hi porta en uns 25 a 30 minuts. El camí puja a un primer coll, després flanqueja al coll del Faig, on en comptes de pujar cap al Sobrepuny cal travessar una tanca i baixar per la fageda fins a la collada Alta. Allà tenim el Roc davant mateix.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats per la via!!

Més coses pel CV, je,je,je... quan apuraràs els Ae's?

:P

Anònim ha dit...

Eiiii aquesta s'haurà d'anar a provar! ;) Jejejeje.
Quan m'ho vas dir que hi havies anat, pensava que havies equipat un totxo... i no obert 50m! Ol·lé!!! :D

Anònim ha dit...

Bona feina! I l'article molt xulo!!! :) :) :)

Gatsaule ha dit...

Espero tornar-hi aviat perquè crec que el lloc té més possibilitats. Ara aniria bé que la fes algú més per afinar la graduació.

Dels dos trams d'Ae el de dalt es podria apurar, però el de baix no ho tinc molt clar. En tot cas segur que surt un grau molt alt (a partir de 6b).

PGB: el totxo és un altre, però no l'he publicat perquè de moment té poc interès.

Anònim ha dit...

Veig que ets un molt bon coneixedor de la zona, es veu molt interessant la via, era verge? Ha de fer molta il.lusió obrir una via i més si és en un lloc tan ferm.
Felicitats.

Xavi ha dit...

Bona feina!
El lloc es veu tranquil i la pedra molt bona. A veure si n'obres alguna més i surt un bon sectoret. Adeu

Anònim ha dit...

Hola!
Felicitats per la vía, sembla que es troba en un entorn molt maco,
Salutacions

Anònim ha dit...

Moltes felicitats per la via! A més en una zona fantàstica, molt ben escollit...
S'haurà de probar!
Salut

Anònim ha dit...

Ey Gatsaule!

Que tal la cara esquerra?, desploma molt?, com ho veus per una bona linia (de parabolts) je,je,je...

;)

Gatsaule ha dit...

Si, és un lloc amb possibilitats, i amb una màquina de cosir parabolts segur que sortirien coses a la placa de l'esquerra. Algun fort ho hauria de venir a mirar, perquè ho vaig veure molt compacte.