23 de juny 2006

La GAM del Bisbe


De la via GAM al Bisbe, una de les més emblemàtiques de Montserrat, poca cosa puc dir que no sàpiga la majoria d'escaladors, uns perquè l'han pujat i els altres perquè ho han sentit (itinerari a dalt). Es una via magnífica i una mica mítica, almenys entre els que tenim un nivell tirant a justet.

Ahir a la tarda ens hi vam anar a ficar amb el company Joan, un escalador optimista de mena que estava convençut que la podriem treure en 3 o 4 hores (el podem veure en acció a la dreta, atacant la fissura del tercer llarg, i a sota a la quarta tirada).

Però la via és prou complexe com per no poder fer-la corrent, almenys per a mi, i a les 9 i 10 ens en despedíem rapelant des de la R 4, en dos rappels vertiginosos de 60 m.

Vaig trobar que el primer llarg és lletjot per la roca trencadissa, i que el segon té massa terra i pols a les preses, producte de la xemeneia que hi ha a sobre de tot.

Els altres dos, en canvi, són espectaculars i aeris.

La via es troba equipada amb material "històric" i té parabolts a les reunions, però vam haver de posar més d'un friend a les tirades 2 i 3.

De la graduació prefereixo no comentar-ne res perquè em costa entendre els graus de Montserrat i, a més, em sentia cansat de l'escalada recent a la Dent d'Orlú amb els peus força adolorits. A més, és una ressenya que surt a qualsevol recull de Montserrat o de Catalunya.

Mentre pujava pensava en els primers ascensionistes, 13 escaladors d'èlit del GAM, que la van obrir l'any 1959, fa tot just 47 anys, i en els mitjans de què disposàven. Des d'aquí, el meu particular homenatge.

I ja que vam plegar tan tard, us deixo una imatge de la posta de sol sobre la cadireta d'Agulles.

6 comentaris:

K. ha dit...

Darrerament no pares, amic meu. Quan no es amb un, es amb un altre...

Gatsaule ha dit...

Com diu la cançó: "ya sólo faltas tu!"

K. ha dit...

Vols fer una sortideta d'esportiva? :)

D'aquí uns dies et confirmo si pujem a Berga el finde.

Per cert, l'altre dia comentaves que hi havía un sector d'esportiva pujant al Coll de Pal. Quina pinta tenia? difícil? ben equipat? bo per aquest temps?

Gatsaule ha dit...

Estaria molt bé, però haurà de ser tornant de vacances, el proper cap de setmana ja marxo...

M'han confirmat que les vies que es veuen prop de la carretera pujant a coll de Pal són d'entre 5c i 6a, però no hi he anat. Si tens curiositat, les veuràs a l'esquerra de la carretera, just després de l'àrea recreativa, en un engorjat. Però només n'hi ha dues i tenen ombra a partir del migdia.

K. ha dit...

Bé, si només son dues no crec que hi vagi.

Bones vacances!!!!

PGB ha dit...

La GAM del Bisbe.. ole! ha de ser força impresionant!

230m de viote. Ja m'agradaria a mi tenir el grau per treure-la tota.. V+ obligat i algun pas de 6b o 6c crec que hi ha :S

Percert, ben fet. Una retirada a temps és una victòria! I ja s'anirà a acabar algun altre dia! ;)

Percert, el dia que aneu a fer esportiva.. m'apunto! :)