3 de maig 2016

El grau de l'Ós

Al vessant nord del Moixeró, prop de la boca nord del túnel del Cadí, hi trobem el torrent del Grau de l’Ós, sec gairebé tot l’any. El camí del fons del torrent transcorre entremig d’una espessa vegetació rupícola i encaixonat entre altes parets calcàries que en fan una excursió diferent.

Per arribar-hi, deixarem el cotxe a l’Àrea del Túnel del Cadí, prop de la seva boca nord, i seguirem una pista que passa per darrera de les instal·lacions del peatge i control del Túnel.

Entrem el torrent i l'anem seguint, ben aviat entrarem a l'engorjat.
Anem sempre pel fons del torrent, sense camí, en un recorregut que no és apte per a tothom ja que hi ha alguns passos de grimpada senzilla, i cal superar un gran bloc equipat amb una escala i una cadena. El major perill del torrent són les relliscades, per això és recomanable fer-lo de pujada.
Arribats al bloc amb l'escala i la cadena, veurem que és incòmode de passar i que la roca patina una barbaritat. 

No sabem si el nom del torrent hi té res a veure, però l’orella d’ós és omnipresent i entapissa les parets de l’engorjat. Es tracta d’una petita planta que és un fòssil vivent de la vegetació tropical que teníem al Pirineu fa més de 20 milions d’anys.

Passat el bloc continuem per l'engorjat que, mica a mica, es va començant a obrir. 
De cop, arribem a una pista que seguim fins trobar les marques dels Cavalls del Vent, que seguim a la dreta fins al refugi del Serrat de les Esposes. 

Aquí comencem la tornada baixant cap a les cases enrunades de Canals, seguint una pista herbosa que mica a mica es va convertint en camí i que ens retorna al torrent inicial.
Una agradable caminada ben original, que val realment la pena. Al mapa de sota i al Wikiloc hi trobareu més informació.

5 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Una excursió curiosa Joan! es veu atractiu el torrent i a l'estiu deu ser molt frescal!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Tanmateix ha d'ésser una excursió preciosa. Veient el terra del torrent....ai!, però sens dubte que m'agradaria un dia, si més no, treure-hi el nas.

Gatsaule ha dit...

És molt bona, Jaume, a més, curta i agradable. També es pot combinar amb la pujada al Penyes Altes, però llavors la cosa canvia.

Hola Xiruquero, ni que sigui entrar-hi un dia que passis per allà, val molt la pena. Deixant el cotxe al final de la pista, darrera les oficines del Túnel, llavors queda molt a prop.

Xavier Pàmies ha dit...

He vist que del grau de l'Ós se'n parla al Costumari català d'en Joan Amades, i s'hi explica que es diu així perquè quan es caçaven óssos pel Moixeró se'ls acorralava fins a la vora del torrent per la part de dalt perquè s'hi estimbessin

Gatsaule ha dit...

Moltes gràcies per la informació!! Realment veient l'engorjat, pren tot el sentit això que expliques.