2 de jul. 2014

L'afrau dels Cortalets i el clot de Vimboca

La vall de la Muga és una de les valls amagades del vessant sud del Cadí, potser per això de tant en tant m'agrada fer-hi alguna escapada. En aquest cas l'excusa és l'afrau del dels Cortalets, un curiós pont de roca foradat a les calcàries de la solana de la Moixa.

Deixo el cotxe a l'aparcament de l'Adou del Bastareny i pujo per la pista. Ben aviat la pista entra dins de la fageda fins que s'acaba, i llavors només cal seguir el camí ben fitat que va pujant, sempre per dins d'una atapeïda fageda que no ens permet gaire visibilitat.

Ben aviat el camí s'obre i arribem a la zona de pastura de la pleta dels Cortals, on finalment gaudim d'una certa perspectiva. Al fons, s'aixequen el puig Terrers i el coll de Tancalaporta i, a la dreta, una falla evident trenca les calcàries eocenes del Cadí (a sota).
Des de la careneta de la pleta, un carrerany baixa a creuar el torrent. Llavors cal endevinar on està aquest pont natural i acostar-s'hi seguint el camí menys incòmode.

Però quan hi arribem l'espectacle val la pena. El pont, l'afrau, té unes dimensions considerables, una vintena de metres d'alçada i almenys trenta d'amplada. L'erosió de l'aigua i el vent han creat aquest monument natural aprofitant la fragilitat d'unes calcàries argiloses plenes de fòssils eocens.
Per tornar, penso que potser per dalt es podria sortir. Així que m'enfilo i casualment trobo un rastre de bon seguir que em permet anar a trobar la carena, i allà el GR-150, prop del coll de la Moixa. Davant, el Pedraforca i el puig Terrers encara amb unes pìnzellades de neu.

Segueixo el GR fins el coll de Vimboca, poc abans del Pendís, i agafo el caminet que baixa directament cap al sud, sense marques, però amb algunes fites als llocs més perdedors. Un camí que travessa una fageda exhuberant i ombrívola, i que baixa per tot el clot de Vimboca.
El camí travessa diversos engorjats i arriba un punt on permet d'anar directament al nucli abandonat de Monnell. De les cases mig engolides per la vegetació, torno a la pista i al punt d'inici.

Una ruta una mica salvatge i sorprenent a estones, que podeu veure al mapa de sota i que trobareu al wikiloc.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Quin horari té aquesta sortida, Joan?

Gatsaule ha dit...

Jo vaig trigar 6 hores en total, però vaig estar molta estona parat a la zona de l'afrau. Dóna bé per fer una matinal.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Magnífica excursió. I dura. Ja se sap que allò que val la pena costa de guanyar.

Gatsaule ha dit...

Això si que és cert!! En tot cas, aquesta és més bona que dura, hi ha molts trams de camí tan bo, que fa que gairebé no es notin ni la pujada, ni la baixada!

Toni Planas ha dit...

Joan: ahir vàrem anar a fer aquest itinerari. Seguint el teu track no vàrem ser capaços de trobar un punt de pas fàcil per creuar el torrent de la Muga des de la Pleta. Tornant enrere i mirant-ho be localitzàrem el camí que el creua. Actualment, és ben fitat. Al tram de baixada el camí és prou fressat. A l’altre marge no perquè el terreny és rocallós, però les fites guien correctament fins al pont natural. Aquest camí baixa esbiaixadament i va a creuar el torrent una mica més amunt.
El pont natural és impressionant. Dels més grans que he vist. I el Forat de Vimboca una raconada bellíssima. Gràcies per compartir-ho.

Gatsaule ha dit...

Molt bé! Celebro que trobessiu un camí bo per travessar el torrent i enfilar-vos fins al pont natural. Jo vaig pujar prou bé, també, però és un lloc complicat per guiar-se unicament amb el track.

Content que us hagi inspirat per anar-hi!!