17 de gen. 2013

Penyes Altes de Moixeró, volta pel vessant sud

A l'hivern, el vessant sud del Moixeró no en sol acumular massa de neu. En qualsevol cas, la seva orientació fa que no trigui gaire a marxar. És el que hi va passar amb les nevades de primers de desembre, el que hi passarà aviat amb la darrera nevada.

La meva ruta preferida, és la que surt de la cruïlla de Gréixer, i puja per l'agradable fageda cap a la font de la Cabrera. Passat Grèixer anant en direcció al coll d'Escriu, cal agafar una pista desdibuixada que marxa en direcció nord just arribats al primer torrent.

Travessar una fageda sempre genera una bona sensació, tot i que ara és quan trobem els arbres més despullats. A més, tot el primer tram se segueix una antiga pista de desembosc que puja plàcidament pel bosc tot fent marrades.
Més amunt, el camí es va estrenyent i el paisatge es va obrint. Passada la font, ens ajuntem amb el camí que ve des del coll d'Escriu, millor marcat que el nostre. 

Davant nostre apareixen el Cadí i el Pedraforca, amb una bona perspectiva de la cara nord de la muntanya.
Abans del coll de Cabrera fem una pujada més forta, i amb un llarg flanqueig i una altra pujada arribem al coll Dental i a la carena del Moixeró. No hi ha gaire neu, a part d'algunes fondalades més obagues, i la poca que hi ha està força glaçada. Avui també apreta fort, el vent.

Cap al nord, a la carena fronterera de la Cerdanya tampoc se n'hi veu gaire, de neu. Suposo que ara ja deu tenir un aspecte ben diferent!
Al tram de bosc d'abans del cim si que n'hi ha de neu acumulada, i molts trams glaçats que fan patir de cara a la baixada. Però ben aviat arribo a dalt, encara que avui no m'hi estaré gaire al cim, el vent continua bufant fort i no escalfa gaire.

Per baixar reculo fins al primer coll des d'on es pot baixar a buscar el camí de la canal de la Serp. Caminar pel vessant sud es fa molt més agradable que pel vessant nord. I a mesura que baixo, la manca de vent i el sol que comença a escalfar, fa que arribi a baix en màniga curta!
Al tram final abans d'arribar a Grèixer, sempre hi ha temps d'entretenir-se a reconèixer els afloraments de riolites tan característics de la zona. I és que la riolita és una roca volcànica ben curiosa, ja que té una composició química semblant al granit. Aquesta es va formar ja fa temps, concretament durant el Permià (Paleozoic), fa uns 260 milions d'anys.

Als voltants de Grèixer és l'unic lloc de Catalunya on la podem veure, i també en trobarem al Cabo de Gata o a Scandola (Còrsega), que són els altres llocs propers on n'hi ha. Aquí la veurem gairebé sempre de color vermell, amb alguns franges verdoses, i amb una estructura de bandes milimètriques formades per la solidificació de la lava damunt dels relleus del terreny en aquella època. El gruix total de les diverses colades de lava arriba als 400 metres.

Les riolites no són la única curiositat geològica d'aquest itinerari tan interessant, però si la més rellevant.

Si el voleu seguir, a sota us deixo el mapa del recorregut, i al wikiloc, el track.

14 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Ben segur que hores d'ara el paisatge ha canviat, quin paquetot de neu ha caigut per l'Aran i el Pallars!!

JERKOUT ha dit...

no en sabia res de les riolites, podria ser una bona excusa per pujar al Penyes Altes, tot i que la pitrada... Salut i neu pols!!!!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Molt interessant el que expliques de les riolites i que tinguin composició semblant al granit. El dia que em miri el Moixeró des de baix segur que m'en recordaré.
Ai, la Canal de la Serp! Un company del meu pare, baixant-la, s'hi va fer malbé un genoll i se li va acabar la muntanya. Potser avui, que les tècniques han millorat, se n'hagués sortit millor!
M'ha agradat molt seguir virtualment la teva excursió.

Pere de can Peret ha dit...

Que bonic el poder caminar i apreciar amb un cert criteri les curiositats de la natura. No fa molt, que varem ser pels voltants, allà al “brollador de la llet” i empedrats.
Molt interessant!

Gatsaule ha dit...

Jaume, si que ha canviat el paisatge, si! La pluja de dissabte es va convertir en neu i ara aquí també n'hi ha un bon gruix!

Jerkout, en aquest cas ho tindràs fàcil, les riolites són a baix de tot!

Xiruquero, la canal de la Serp té un cert punt de perill, sobretot pel tou de fulles que amaga totes les pedres i troncs que hi ha a sota! No m'estranya gens això que expliques.

Pere, tota la zona dels Empedrats és molt interessant, com la resta de la serra del Moixeró, relativament poc coneguda!

Unknown ha dit...

He descobert el teu blog per mitjà del d'en jaume aguadé, l'estudiaré detingudament, en especial ara que estic en ple procés de recuperació del turmell(no per muntanya sinó per bàsquet matxacat aquest cop), el moixeró, que no les penyes altes, el vaig fer el desembre de 2012 en solitari, no hi havia gens de neu i feia calor abaix i vent i fred dalt,.
Tant la pujada com la baixada el vaig fer pel canal de la serp i es veritat, cal vigilar mlt pq rellliscar amb les fulles és fàcil...
És una pujadeta mlt maca i agraïda, segurament faré aquesta que tú comentes aquí quan em recuperi.
Salut i muntanya.
Pep

Gatsaule ha dit...

Pep, espero que t'agradi el blog i hi puguis trobar algun article interessant i t'animi a repetir alguna ruta!! Tot el massís del Moixeró és força interessant i cal anar-ne recuperant els itineraris més perduts!

Unknown ha dit...

Benvolgut.
Al final, el 20 d'abril, ja tenia un mono que no podia més i em vaig escapar sol a fer bastiments amb grampons pq feia mlt de fred, hi havia molta neu i just era el primer cap de setmana que vallter 2000 tancava...tot perfecte, tret d'un foradet al pantaló tècnic nou amb el grampó...mala sort...muntanya molt maca, val la lena fer -la amb neu ...malgrat el punyetero torb!.
Salut
Pd...el turmell segueix molestant però, caldrà ignorar-lo i anar fent..jeje

Gatsaule ha dit...

Molt bé anònim desconegut! A veure si t'identifiques que no hi caic....

Unknown ha dit...

Hola.
Sóc el "desconegut" del turmell cascat pel bàsquet, en Pep, dels monjos del Penedès.
Et volia demanar si saps si hiha molta neu, o hi havia, pq avui i ahir es veu que ha caigut neu, a la zona de les penyes altes del moixeró, per fe-ŀo pel canal de la sep i tornant pel refugi de st Jordi, circular.
Pensava fer-ho diumenge, però el mal temps d'avui i es veu que demà dissabte potser ho desaconsellen....la idea seria portar piolet i grampons.
Gràcies per la teva ajuda.
Salut
Pep.

Gatsaule ha dit...

Hola, Pep. No has de tenir masses problemes aquest diumenge per la volta que dius. A la carena si que hi ha nevat, però el vent se n'ha emportat molta.

A més, una mica de neu hi posa el seu pebre!! En canvi al vessant sud, la neu ha anat marxant i les nevades d'aquests dies es queden més al nord, aquí no han arribat.

Unknown ha dit...

Hola. Vaig llegir el teu comentari anit, i vaig decidir tirar endevant amb el tema. El dia magnífic, el vent poc o gens, la temperatura massa alta pel q a mi m'agrada, ...la neu però....milions, vaig decidir ficar grampons a partir segona part tartera......la pala tenia mlta neu, dalt al coll ja es veia la quantitat de neu a banda i banda....i es clar, ningú ha pujat encara.....per tant, sol, sense GPS i només mapa i fites .....malament, després de passar me dos cops fites de gr.....quan ja estava després de la segona grimpada, calent calent,....massa pendent, massa neu (m'arribava al cul, i jo faig 1.97 d'alçada) i sol, sense polàines (he acabat xop de botes),.....un altra dia serà....la putada és que he agut de tornar per la canal de la serp....massa tard i massa neu cap a st Jordi penso....
Gràcies per la teva ajuda....de tot s'apren, a més anava a provar la motxilla nova ....ha anat perfecta...una de 40L per travessa....
Pep

Gatsaule ha dit...

Doncs em sap greu no haver-la encertat, perquè les informacions que tenia era de que a la solana la nau havia marxat molt de pressa, però potser la darrera nevada va ser important del que vam calcular!! En tot cas, vas viure una bona experiència de muntanya!!

Unknown ha dit...

No pateixis company! Et puc assegurar que sí, que ha valgut molt la pena, sempre aprenem alguna cosa, ....la senyora muntanya és així, i potser et diu, doncs avui no pujaràs, seràs prudent, et menjaràs l'orgull i tornaràs un altra dia.
Si serveix per alguna altra persona que tingui pensat pujar per la zona perfecte....molta neu, moltíssima, i cap traça, només algun Isard o cavirol....aquest juguen en altra lliga.
Gràcies.
Pep