24 d’abr. 2012

Esperó de la Segalla a la Rúa del Roig i Indigneu-vos a Vilamala

Aquest dissabte, amb el Toni pràcticament recuperat, anem cap a Sant Llorenç de Morunys. El temps és inestable i busquem coses curtes on puguem fugir fàcilment, així que anem a conèixer la paret oest del santuari de Lord, anomenada Rúa del Roig.

Amb una aproximació còmode de 15 minuts des de l'aparcament del Santuari, arribem a la paret i ben aviat ens adonem de l'error. La temperatura és baixa (4ºC marcava el cotxe), no hi toca el sol i bufa un aire penetrant.

Però la paret és veu molt interessant i el lloc és agradable i no volem marxar sense tastar-ne la roca, així que ens fiquem a l'esperó de la Segalla, que es veu curta i ràpida. El Toni ataca el primer llarg, que tot i que es fa molt en A0, es queixa de la roca freda.
I realment ho està de freda. Quan començo a pujar, ràpidament em queden els dits entercs i em costa força de trobar el tacte suficient per fer els pasos en lliure. Sort que després el segon llarg és fàcil i ràpid, i ben aviat som a dalt!!

No ens cal gaire estona per decidir-nos a buscar un altre lloc més assolellat, i recordem que a les plaques de Vilamala hi havia una altra via que no coneixíem, la Indigneu-vos. Així que pugem a donar una volta per la plana del Santuari i anem cap a Vilamala.
La via comença a la canal que hi ha sota de l'aparcament, uns 50 m més amunt de la de l'Arantxa, on es veu un parabolt. De la via sorprèn la diferència entre els dos primers llargs i el darrer, però la configuració de la paret és la que és....

També sorprèn la roca, realment extraordinària. Llàstima que de tant en tant salti alguna presa, perquè obliga a anar alerta més del compte!

Els dos primers llargs són tan senzills com poc evidents. Costa veure les assegurances en aquest mar de còdols, i a vegades la intuició no funciona. El segon llarg el vam fer per un lloc que no tocava (són 2 parabolts en 40 m), i sort en vam tenir de portar els tricams!
El tercer comença per un mur tombat i senzill fins un bombo molt marcat. Com a tota la via, els passos són molt obligats, el problema és que aquí el 6a+ em passa factura. Hi ha un parabolt al llavi, però el segon està  molt amunt.

M'hi poso, ho provo, endevino els passos, però cada vegada que intento enfilar-me, la possibilitat massa evident de trencar-me les cames picant a sota en cas de caiguda no em deixa acabar d'arrencar. Al final el bloqueig s'imposa (massa seny?) i acabo flanquejant a buscar la sortida per la via de l'Arantxa.

Després provem el llarg des de dalt, on no puc més que reconèixer que és molt bo, llàstima que els parabolts estiguin tan mal posats, perquè és evident que la dificultat és més baixa que a la via per on hem acabat sortint, i que el 6a+ respon sobretot a la perillositat del pas!

Haurem de tornar-hi quan estiguem més valents!

8 comentaris:

Parce ha dit...

Ei Joan.
D'aquí el nom. Indigneu-vos. Ja sabia jo que no us agradaria, jeje!!. Això de mal col.locats és molt relatiu, obrint per sota és posen quan es pot.

Salut.

Parce

Gatsaule ha dit...

Ja suposava que entre tu i el Llorenç, alguna putadeta tindria la via, però no fins al punt de poder-t'hi fer mal!

Amb el primer parabolt del bombo una mica més amunt, o el segon una mica més avall, el tema estaria resolt, per això parlo de mal col·locats. Però com que tampoc hi entenc gaire....

Ja dic que, quan estigui millor, hi tornaré amb més ganes, que el lloc i la via s'ho valen!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Ep Joan, celebro que ja tinguis el company recuperat, haurem d'anar a tastar aquestes "putadetes"

Llorenç ha dit...

bones!!! veig que ja has tret el cap per la zona!! je je je!! l'esperò la més fàcil del sector, i menys mantinguda...ara a fer "que bé s'està quan s'està bè, eh?" molt més guapa i mantinguda!!!!

LA indigneu-vos està molt bé, la segona meitat apreta bastant i el passet... veure obrir-lo en lliure...et suen les mans! amb un parell ben posats! trepant en mà i en lliure....per treures el barret!

Gatsaule ha dit...

Jaume, si sembla que ara la cosa funciona! Tu ja hi has estat a Vilamala, així que ja et pots imaginar de què va la via....

Llorenç, veure obrir tal i com dius ha de ser un espectacle total, quina por!! A la Rúa hi tornarem quan faci més caloreta, que ens va agradar força, però em sembla que hi ha més vies de les ressenyades.

Llorenç ha dit...

Si...s'han obert algunes vies més però no les he fet...per tant...jo no les he ressenyat!!! je je je!!! en tinc situades dos més, una d'artificial, i una altra a la dreta de Si us plau la Clau, que sembla que pica bastant...

Gatsaule ha dit...

Molt bé, gràcies, però si tens les ressenyes i me les passes, m'aniria bé per situar-nos el proper dia que hi anem!!

Llorenç ha dit...

Bones!!! les ressenyes de les dues no les tinc! cal anar al Roella a Solsona a veure que hi ha! a veure si ens hi passem algun dia i mirem que hi ha!la d'artificial no se...però la que està a la dreta de Si us plau la clau...per referències...cal apretar i de valent!