1 de set. 2011

El Corral, escalada d'estiu als Rasos de Peguera

Aquestes tardes xafogoses fa una mica de mandra de sortir a escalar, sobretot segon on, i baixa una mica la motivació. Encara que això pugui ser resultat d'una certa depressió post dolomítica... 

En dies així, cal anar a buscar la fresca i llocs nous. Un de força interessant és la nova zona d'escalada del Corral, als Rasos de Peguera. Una zona situada en un clot a 1.900 metres d'alçada, on pots triar si vols escalar al sol o a l'ombra.
La roca és una calcària particular, sorrenca, adherent i compacta, del Cretàcic superior, amb unes franges més gresoses que li atorguen una configuració amb alguns replans i molts sostres. 

Les vies són curtes i molt equipades, i l'escalada es pot combinar bé amb buscar algun bolet mentre aproximem. Una aproximació curta i planera, t'hi acosta en uns 15 minuts des de l'aparcament. Aquí hi trobareu tota la informació detallada i les ressenyes, encara que cal dir que ja hi ha més vies equipades que les actualment ressenyades.
Com es pot veure clarament a sota, es tracta d'una gran dolina, és a dir, un enfonsament càrstic provocat per l'activitat interna de dissolució de les calcàries i creació de cavitats subterrànies que, quan es produeix prop de la superfície, provoca sovint petits ensorraments i, de tant en tant, algun de gran com aquest.

De fet, una gran part de la superfície dels Rasos està plena de petits enfonsament d'aquests, per on s'escola ràpidament l'aigua de pluja i de la fusió de la neu, contribuint a que la part baixa del massís, més propera a Berga, sigui molt rica en fonts i surgències.

5 comentaris:

Joan Baraldes ha dit...

Ei Joan
Bona lliçó de geologia !!
Em sembla que t'has oblidat de fer l'enllaç amb les ressenyes de la zona que esmentes en teu escrit.
Jo el diumenge vaig passar pels Rasos pedalant.

salut i a tibar

Jaumegrimp ha dit...

Ep Joan! així que entrenant!! no m'extranya la teva depresió, amb el poc que t'agrada això de l'esportiva...
L'anàlisi geològica de la zona és molt millor que l'escalatòria.
Ahir vaig disfrutar enmig de la boira fent la Wagner del Sentinella, dijous on vols anar?

Mingo ha dit...

Veig que les clases d'en Calvet no te les vas perdre.
Això de viure a Berga està molt bé

Pere de can Peret ha dit...

Cap els Rasos de Peguera hi ha un munt de parets que es veuen prou fermes per fer un bon entrenament, per els que porteu força marxa!

Gatsaule ha dit...

Joan B, gràcies per avisar. Ho vaig arreglar de seguida, que és una zona interessant i molt agradable quan fa calor!

Jaume, més que entrenar és anar a passar-ho bé. De l'anàlisi escalatòria d'una zona d'esportiva no sé massa què dir, roca bona, equipada,...., hi ha res més?

Mingo, no és com viure a Lleida, però comparat amb el Maresme és genial!

Pere, de parets n'hi ha moltes, però de bones poques. I això ha estat una bona descoberta!