2 de gen. 2010

Catllaràs: de la Nou a Malanyeu, i tornada per la To i el Sobrepuny


Un dels camins que s'han netejat i senyalitzat en el darrer any, és el que va de la Nou a Malanyeu, passant per la carena. Forma part d'una pressumpta xarxa de camins de l'Alt Berguedà, de la qual és impossible trobar-ne informació enlloc.

Així que hem anat a la Nou i, allà si, hem trobat el rètol que marcava l'inici del camí. Després d'un tram de pista, el camí travessa una boixeda i s'enfila a la carena per no deixar-la fins arribar damunt de la casa de Comarodana. Han fet bona feina, el camí recuperat té una vista fantàstica damunt de la vall del Llobregat i de tot l'Alt Berguedà.

 
Després, planejant, hem arribat a Malanyeu. Allà hem triat el camí del graell de Pujals que, pel peu de la cinglera, arriba fins a la coma de la To.
 
 
Després de mirar-nos el cingle de la To i la magnífica casa del seu peu (a sobre), hem seguit en direcció al Sobrepuny travessant el grau d'Espades, per un camí d'aquells que traspuen història per tot arreu i que travessa la cinglera per l'únic lloc possible.

 
 
El camí del grau ens porta a la casa d'Espades (a sobre) i, en comptes de tirar avall cap a la Nou seguint la traça del GR, hem preferit fer via fins el Sobrepuny (a sota). No és el cim més alt del Catllaràs, però potser si que és el que te la millor perspectiva de tot el massís.

 
 
Des del Sobrepuny, ja només cal seguir el camí que baixa decidit, primer a través de la fageda i, després, per la pineda de pi roig, fins retornar a la Nou.

Una ruta ben interessant, que ens ha permès de descobrir raconades desconegudes d'aquesta serra, encara que sembli mentida! Deixo el mapa a sota i el track al wikiloc, per si algú s'anima a seguir-la.

 

16 comentaris:

lluís ha dit...

Mira que he caminat molt per aquestes terres, però aquesta ruta no l´havia fet mai. El Catllaràs és inesgotable!
Me l'apunto per fer-la, gràcies!

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Dues preguntes i un acord:
-què tal el pessebre del cim, perquè és un pessebre, oi?
-el petit mirall que es veu a la darrera -magnífica- fotografia, és l'embassament de La Baells?

D'acord, sembla mentida que segueixis descobrint nous racons d'aquesta teva terra.

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Bones caminades Joan! quina sort això de viure tan aprop d'aquests topants!

Gatsaule ha dit...

Lluís, mentre caminàvem, ja vam veure algunes possibilitats noves per fer en aquesta zona... Aquesta muntanya no s'acaba mai!

Xiruquero, ho has endevinat, un pessebre i un embassament! El pessebre ben bonic, amb les figures i la palla, però no sé si aguantarà, perquè les figures no estaven enganxades i qui sap si algun temporal....

Si no has pujat mai al Sobrepuny, aprofita qualsevol dia ben serè per anar-hi i..., no et dic res més. Ja ho descobriràs!

Gatsaule ha dit...

Tens raó, Jaume! Però penso que és tot el país el que val molt la pena! I si fa mal temps per escalar....

Malfieten ha dit...

Bona pinta la ruta, ara no tinc excusa per encara desconeixer la zona.
Em guardo el trcak que el faré servir aviat...
Bon any !

Gemma ha dit...

Una volta ben bonica per celebrar l'arribada del 2010. És una de les zones de Catalunya més boniques i sempre hi ha nous racons per descobrir.

Bon any nou!

M'alegro que gaudiu de les receptes de la cuina de casa ;)

Gatsaule ha dit...

Malfieten, entenc que estàs lluny, però el Catllaràs deu ser una de les muntanyes més interessants per anar-hi a caminar o a córrer!

Gemma, quan ens atrevim a fer alguna de les teves receptes, després de menjar-la sempre estem més feliços i...., més grassos! Hi ha autèntiques meravelles!

Molt bon any!

Joan Baraldes ha dit...

Bon any nou Joan.

Veig que vas estar trescant aprop de la teva paret i de Malanyeu,
a veure quin dia tornem a fer cordada

salut i a tibar

Joan

enric faura ha dit...

Quanta estona li poses a la volta, a pas normal?
Creus que és millor començar a Malanyey o a la Nou?
Bon any!

Gatsaule ha dit...

Joan, podem quedar quan vulguis, tot i que està fent uns dies on no sé si l'escalada acaba de ser la millor opció...

Enric, nosaltres vam començar a la Nou i així el tram final és una baixada clara, però tot són gustos... La volta a pas normal són unes 6 hores, però depèn molt del temps que puguis perdre buscant el millor camí, que hi ha alguns trams poc clars.

Unknown ha dit...

Avui hem fet un variant, tornant pel cami dels graells i anant a buscar el portell del porç i aqui fins el sobrepuny...mooolt maco, llarga i vistes increibles. Es en realitat un indret que sempre et sorprent, encara que li hem visitat poster 15 vegades ;-) ens agrada molt el teu blog i el altre dia vam fer una via a cingle de la to, sapastres..

Gatsaule ha dit...

El Catllaràs és realment inesgotable!! I normalment, amb la tranquil·litat assegurada!

Enhorabona per la Sapastres, és una via on cal tenir un cert nivell! Espero que t'agradés el lloc!

Unknown ha dit...

Gràcies, si de veritat vam trobar que no era el nivell d'escalada que ens va fer agotar sinó ens va costar una mica de trobar tan bons llocs de posar l'autoprotecció i l'ultim llarg ens vam equivocar i vam anar per la dreta i vam fer el ultim llarg del via al costat, via dels cadells...hem estat parlant si la roca encara té més bona qualitat a les vies del mig o altre paret? I també et volem comentar que hem vist vies curtes de molt bona adherencia a prop de saltde cal pazti..saps algu? Ena agrada molt la zona i en tenim moltes ganes de tornar aviat..el lloc inmillorable pero la via vam trobar aixo, qua potser la roca no era de tot la qualitat que esperavam, pero si ens recommanes un altre via tornarem i si tens més zones d'escalada per allà també, perquè estem enamorats de la zona i com som de Lluçanès ens queda a prop ;-) molt bo el teu blog..ens agrada molt i hi trobem moltes activitats de inspiració..enhorabona !!

Gatsaule ha dit...

Així sembla que us vau perdre el millor llarg, que és l'esperó final, amb una roca extraordinària i plena de bones fissures..... Això de l'autoprotecció sempre depèn de l'habilitat i l'experiència...., i potser nosaltres en tenim massa i donem per fet que tothom té la mateixa!

Les vies curtes que dius, no sé si són aquestes: http://muntanyenc.blogspot.com.es/2007/12/el-retorn-totxo-de-picamill-al-catllars.html

I per tornar al Cingle, et recomano la Rialles, de bon seguir i amb un segon llarg molt bo, i la reina de la paret: l'Esperó Delator!

Unknown ha dit...

Gràcies i segur que aviat hi tornarem..i referent a les vies no son aquestes, `pero estat just al costat del font del patxi i una casa..a veure si les trobo.
salut