7 de set. 2008

Roca Tiraval, en circuit des de Bagà

Seguint amb les rutes del llibre "L'Alt Berguedà en 27 itineraris" de Cossetània, avui hem anat a pujar a una mena de cinglera que hi ha damunt de Bagà anomenada Roca Tiraval (a sobre). És un cim realment curiós, i és que no n'hi ha gaires com aquest en que la part final sigui de baixada.

El camí surt directament de Bagà i fa una volta a la vall del torrent de Turbians. Primer puja per la carena i, seguint una pista, entra per un sender molt agradable dins de l'obaga (a sota). Allà dins, vas pujant enmig d'un bosc espès i humit que no et permet saber masssa on estàs, seguint un rastre evident que no fa gaire que han netejat.

De cop, s'arriba a la carena, dalt de la petita roca dels Quatre Batlles, que té una bona perspectiva del Pedraforca (a sobre) i de tota la seva vall.

Després, el camí planeja per la solana a buscar la collada de Turbians i travessa les feixes bastant destrossades d'on hi havia cal Misèria (a sota), i de Rocadecans.

De la collada en surt un camí ben marcat cap a la Roca Tiraval, primer en pujada suau i després en clara baixada fins al cim. De fet, el cim tan sols destaca per un màstil inmens amb una senyera, que amb prou feines es veu a través dels pins. També ens ha fet gràcia de trobar-hi un delicat pessebre (a sobre).

Però el que destaca més d'aquest punt és la vista que té, amb el Pedraforca al darrera i el Penyes Altes al davant (a sota).

I una vista a vol d'ocell sobre la vila de Bagà (a sota).

Ja només ens ha quedat desfer el camí cap al coll de Turbians, i endinsar-nos a la vall homònima per desfer el desnivell pujat. El camí, abans de deixar l'obaga, passa per la font de Turbians que l'hem trobat en molt mal estat, i pel costat del bonic faig de les vuit soques (a sobre).

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquesta la tenia apuntada i tu hi has posat imatges. Genial.

Jaumegrimp ha dit...

Bon mirador sobre el Pedra! suposo que amb tanta caminada ja hauràs descobert alguna altre paret on obrir-hi alguna cosa no? per cert, com anem de bolets? s'en fan ja?

trepetxu ha dit...

ostres,el nom és molt atractiu i des de lluny sembla prou interessant...vas arribar a ullar la roca? ànims amb la recuperació!

Mingo ha dit...

Com va tot?. La passejada és veu molt maca no m'atreveixo a dir que no ho conec, si no em renyaràs. La veritat es que l'únic que conec del teu territori es el Pedra, tens raó es per fotre'm bronca pq hi ha llocs preciosos, Malanyeu va ser una descoberta, em va agradar molt, no només per l'escalada si no pel conjunt i suposo que llocs com aquest en deuen d'haver uns quants.
Una abraçada

Gatsaule ha dit...

Xavier, si vols anar-hi aprofita aviat que aquest estiu van netejar el camí i es pasa molt bé.

Jaume, si que hi ha alguna paret xula, si, però estan dins del Parc ! De moment de bolets poca cosa, quatre cames de perdiu. Però aquest any comença bé.

Trepetxu, ja estàs bé ? Sota del cingle hi ha unes xorreres que t'agradarien, però no s'hi pot escalar....

Mingo,la bronca només va ser per Malanyeu, que té delicte per un escalador ! Però pots estar segur que el Berguedà és genial per fer-hi passejades de mitja muntanya, tot i que no sé si ho fas mai...

jclaramunt ha dit...

Ei! Nosaltres ens vem comprar el llibre aquest estiu i també n'em fet algunes...de moment totes molt recomenables!
A veure si coincidim un dia per les teves terres!
Salut

Gatsaule ha dit...

També t'hi has enganxat, al llibre ? Realment està molt bé. Ara l'aprofito molt, que encara no puc anar gaire lluny.

enric faura ha dit...

Certamen un cimet ben curiós, probablement només interessant per la vista sobre la vall del Bastareny i Bagà. Per especialistes en raconades pel Berguedà! Et resta encara cap lloc per descobrir?

Gatsaule ha dit...

Sempre en queden de racons per descobrir, afortunadament !

I moltes vegades, redescobrir-los després d'uns quants anys, amb uns altres ulls, és com si fos la primera vegada.

Edgar Rodriguez Rubio ha dit...

EI, doncs la veritat es que està molt b la ruta la baig fer el divendres passat i hem va agradar molt, tot i que hi havia una mica de neu i a partir de can Quer ja era tot nevat i llavor la baixada ba ser una mica complicada pero molt maco tot..
Salut!

Gatsaule ha dit...

Edgar, suposo que si fessis la ruta ara, encara en trobaries més de neu! Deu estar fantàstic!