13 de juny 2007

Lapònia a la Roca Gran de la Portella

Sense parlar directament amb els autors de les vies, és difícil de saber exactament el perquè dels noms de les vies. Imagino que algunes no tenen un motiu massa clar, però altres ben segur que si. Un bon exemple és aquesta via tan xula que navega pel vessant oest de la Roca Gran de la Portella, mentre assegurava al Joan hi anava pensant i tan sols se m'acudia que potser la fresca de l'avenc inicial l'hi va donar la idea.

Perquè la via (ressenyada a dalt per www.onaclimb.com) comença a l'interior del carst de l'avenc del pou de la Portella, per sortir cap enfora a buscar la cara oest del monòlit (a sota, el Joan dins de l'avenc).

Cal dir que la via és molt maca i ideal per una tarda d'estiu, tot i tractar-se d'una cara oest. Hi toca el sol, però també hi toca l'aire, i a mesura que vas pujant el sol va afluixant i la llum cada vegada és més especial.

La via està molt ben equipada i, més que posar alguna peça, més aviat ens hem saltat algun parabolt. És agradable no haver de xapar tot el que hi ha, agradable i un bon senyal. En general es fa quasi tota la via en lliure, amb alguns passos en A0. El tercer llarg és inmillorable (a sobre, el Joan traient-lo sense problemes i, a sota, la tercera reunió).

Els dos darrers llargs els hem unit en un de sol (a sobre, el Joan a la quarta tirada, amb el Dau al darrera), i hem vist la reunió d'un sol parabolt que hi ha al cim i que explicava el Fèlix. De fet, la seva història i la del Pekas tenen una part de culpa que hi haguem anat.

El final de la via és extraordinari, primer un tram vertical de preses grosses i ben col·locades, una mica com a Riglos, i després, la vista sobre Agulles que hi ha des del cim (a sota).

Potser si que no estaria de més afegir alguna peça per fer el rappel (a dalt, d'un únic parabolt), però em quedo amb la imatge de la Portella a la llum del capvespre i de les curioses formes de les Agulles, com la Mamelluda (a sota).

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Com sempre unes fotos impecables. ¡Que maques!

PGB ha dit...

Em sembla que tothom que faci aquesta via, te la foto al cim amb totes les Agulles darrera! :P deu ser un MUST de la via ;)

Aixi que esta molt ben assegurada? M'estas fent entrar ganes d'anar-hi! :)

Llorenç ha dit...

Te bona pinta, i amb fenieta d'artificial per a una tarda!
Be, l'he inclòs en el mapa interactiu que stic fent, que sapiguis que ets un dels mes enllaçats...espero que no et sapiga greu!!! pero es dels que he trobat que fa un tipus d'escalada que m'agrada!

Gatsaule ha dit...

PGB, perquè et facis una idea, al tercer llarg hi ha 17 parabolts en 30 metres....

Aspavil, cap problema, a mi també m'agraden les coses que fas !

PGB ha dit...

Collons... es un caramel! :D

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Gatsaule, aquest cop no us veu mullar! és tot un èxit tal com està el temps aquesta primavera.
Jo també la tinc a la llista aquesta via, i és que els relats d'en Pekas i companyia me n'han fet entrar ganes.
A seguir amb el teu intensiu escalatori, a les Dolomites disfrutaràs.

Anònim ha dit...

La via està dedicada a un viatge a Laponia on la fresca em va recordar a l´aire que corria a la cara oest de la Portella, casi a la tardor. La via es bastant equipada degut a la dificultat de colocar pitons i ganxos intermitjos entre les xapes, i a més anar en solitari i un dia poruc, coses que pasen quan no ets crak. Espero que us agradi, li guardo bon record de quan la vaig obrir i els cops que l´he repetit.
Salut i a tibar-li.

Pekas ha dit...

Guapa foto la del rápel...

Es una vía guapa i m'alegro de que os agradés... :-)))) Nosaltres també la vem disfrutar... L'últim llarg es una gozada.. sencill i disfruton...peró es brutal..!!!

PD. Per si no ho saps..encara que suposo que ho hauras dedüit...
"L'indi" es en Joan Vidal... l'aperturista de la vía... En general...totes les seves vies son molt recomenables...

Gracias Joan / Indi... ;-))) per la teva feina... :-))))

Gatsaule ha dit...

Indi, la via és una meravella, amb un inici curiós i molt bona roca en general. I cap crítica a l'equipament, si vols xapes i si no vols, no xapes. Cap problema.

Pekas, veig que t'has posat el mont Kailash com a imatge, per algun motiu en concret ?

Xavi ha dit...

Molt xules les fotos, agulles és un lloc únic. Apuntarem la via a la llista, té molt bona pinta.

Pekas ha dit...

Es una muntanya que desde sempre m'ha atret molt...per ser una de les poques muntanyes que encara es respecten... per ser una muntanya sagrada... perque tinc ganes d'anar a fer la volta a la muntanya.. per la seva estética es una muntanya molt maca... i a més a més per una historia personal.. (es un homenatge "privat"... :-)))

Salut i muntanyes...!!!!

Blogmontagne ha dit...

Merci pour ta visite de ce jour
J€@n-Cl@ud€