30 d’ag. 2006

Agulles de Perramó, cara sud

L'endemà de pujar l'esperó central de la cara nord, ens vam encaminar cap a la cara sud de la muntanya. Buscàvem una temperatura millor (al vessant nord ens vam fotre de fred) i també comptàvem que la roca tindria una mica menys de líquen. Tot i que l'aire era fred, el sol ens va permetre aquest cop d'escalar en màniga curta, i la roca és immillorable, tot i que vam trobar més liquens del compte, perquè ens vam embarcar en una línia desconeguda.

Encara no estem segurs del tot si vam obrir una via nova o no, però la línia que he intentat de ressenyar a dalt de tot no sortia als papers que portàvem ni l'hem vist enlloc, encara. La qüestió és que la línia ens va agradar molt i ens hi vam llençar de cap.

Si ningú ens ho impedeix, es convertirà en la via "lògica geològica". Una via sostinguda, lògica i directa, en la que no vam trobar rastres d'haver-hi passat ningú exceptuant un clau amb una baga a la primera reunió, que podrien ser d'algun intent frustrat.

El primer llarg, foto de dalt a la dreta, és net, atractiu i atlètic, sobretot abans d'arribar a la reunió. El segon llarg, a sota, continua força sostingut i té un flanqueig curiós abans d'entrar a la reunió.


A la foto de sobre podem apreciar com el diedre que ens ha acompanyat els dos primers llargs, en el tercer s'accentua i, cap al final, ens regala una entrada molt atlètica cap a la reunió.

En aquesta tirada i en la següent, fotos de la dreta i a sota, la tònica és la continuïtat i la recerca de les preses a la dreta i l'adherència a l'esquerra, en aquesta fantàstica placa.

En algun dels passos més durs es troben a faltar els parabolts, però amb una mica de paciència aconseguim d'anar equipant els llargs amb tascons i friends i acabem resolent la via d'una forma prou segura.

La cinquena tirada, foto de sota, ja és a l'esperó i pertany a una via que puja per l'altre vessant. Es molt vertical i ens va obligar a posar el pedal (un pas) en el darrer clau i, tot i així, té una sortida molt dura (un pas de 6a).

La última arriba fins la bretxa entre les agulles i tan sols comporta un pas de bloc de 6a, ben assegurat per un tascó, que el pots escaquejar per la dreta flanquejant descaradament.

La tornada la vam fer aquesta vegada per la canal sud, directament fins on havíem deixat la resta de material, i d'allí al cotxe en unes 4 hores des del cim.

Això si, el paisatge del vessant sud és tan idíl·lic com el del vessant nord (a sota, llac de l'Aigüeta de Batisielles).

18 comentaris:

PGB ha dit...

enveja que tinc de veure't per aquestes parets i jo tancat davant del pc... pfpfpfpfp aquest curs vinent, et llogaré com a guia d'escalades al pedraforca, t'aviso! ;)

Mohawk ha dit...

Bona linia!! Envia-li un mail a l'Indi, que ell també té la zona dominada i et dirà si hi havia via o no...(Si no trobes el seu mail per la web del kpujo ja t'ho enviaré en un mail)

Sort i a veure si passeu al club dels aperturistes alpins, je,je,je!!!

Gatsaule ha dit...

Pere, abans no nevi ja hi pots comptar. I després, si vols també !

Gràcies Mohawk, ja ho he fet, a veure si respon. En qualsevol cas vam pujar com si obrissim, ni en sabíem res, ni hi havia res. I ho vam disfrutar molt.

Anònim ha dit...

Una bonica via si senyor.
Felicitats.

Vlady ha dit...

Mmmm cuanto Diedro No?
Menudos sitios interesantes que te buscas eh?

Voy a tener que dejar de curra e irme unos meses para allá, je, je, je.

Salu2

Gatsaule ha dit...

Muy interesante la región, Vlady, ahora estoy intentando saber si abrimos o no la via, però nos esta costando bastante. Se nota que sube poca gente por ahí.

Anònim ha dit...

Ei gatsaule! em recomanes alguna via clàssica que no piqui massa el grau en aquestes agulles??
es que veient aquestes parets i paisatges me'n has fet venir ganes!! pro els 6a's autoprotegint-me em fan una mica de respecte...i sense reunions equipades més encara..alguna vieta fàcil per disfrutar el primer contacte??

:)

Gatsaule ha dit...

En aquestes agulles la majoria de les vies són asssequibles, ho pots veure aquí:
http://estadium.ya.com/Perramo/
on hi ha una colla de ressenyes sobre la zona.

La que vam fer el primer dia a la cara nord, l'esperó central, i el díedre sud que va just a la dreta de la nostra de la cada sud, estan molt be´. Pensa que un bon tascó o un bon friend aguanta moltíssim i que aquí entren de conya, amb aquestes fissures !!

Anònim ha dit...

Eiii merci!! però la ressenya del Diedre Sud no hi és pel que veig..
bé, ja buscarem per algun lloc i sino...a l'aventura! el Diedre Sud deu ser força evident..

Apa, a seguir disfrutant-les!!

Gatsaule ha dit...

No ? Em pensava que hi era, perquè és el millor recopilatori de vies de Perramó que he trobat a internet. L'altre és en paper, però va sortir en el Desnivel núm. 5,... ja fa uns 25 anys.

Vlady ha dit...

Por lo general a la gente no le gusta andar y por ello se pierde sitios tan brutalmente atractivos como Perramó.

Salu2

Gatsaule ha dit...

Tienes razón, Vlady, estábamos totalmente solos en todo el valle tanto el sábado cómo el domingo. Y si no hay nadie un fin de semana de agosto con tiempo excelente, pues imagina cuanta gente va por ahí...

Anònim ha dit...

Tornant al tema Diedre Sud..si l'has fet em pots donar algun detall? grau obligat? algun tram d'artificial? s'ha de clavar?

Vinga merci qualsevol cosa em serà més útil que res! ;)

A reveure!

Gatsaule ha dit...

El que diu la ressnya del diedre sud, és que són 4 llargs, el primer de IV+ i un flanqueig de V cap a l'esquerra i retorn al diedre per la reunió. El segon puja amunt fins un replà gran (V), també fent una excursió cap a l'esquerra. El tercer puja pel diedre amb IV+ i V, però abans de la reunió fa un flanqueig a la dreta de V-A1. I la darrera ja no passa de IV.

Espero que et serveixi, a la primera foto es veu molt bé el recorregut.

Anònim ha dit...

Eiii moltes gràcies per tot! si al final hi anem ja t'explicaré com ha anat!

A reveure!!

Gatsaule ha dit...

Sembla que es confirma que realment vam fer una via nova, així que si no hi canvis ja podem celebrar la nova via a la cara sud: la via lògica geològica.

Anònim ha dit...

Felicitats per l'"obertura" dons!! Potser ens hi engresquem i l'anem a repetir!

jeje

Apa siau!

Gatsaule ha dit...

Doncs ja ho sabeu, podeu fer la repetició d'una via ben maca. Si t'animes, llavors ja et donaria algun detall del material que cal dur.