27 de jul. 2006

Escalades al Solsonès

Tot i que avui volia penjar una altra escalada dolomítica, ahir em va arribar a les mans una nova guia d'escalada que jo particularment ja feia temps que esperava: la del Solsonès.

Des de Berga, la comarca del Solsonès és molt propera, i en moltes sortides veus panys de roca, veus brillar algun parabolt, preguntes i et diuen que alguna cosa hi ha, un dia trobes una llibreta de ressenyes en un bar de Solsona,...

Finalment m'ha arribat a les mans la guia esperada, escrita i editada per Josep Maria Cases, maquetada i impresa a Solsona mateix. Un treball que sembla molt personal doncs pràcticament ho ha fet tot ell excepte les ressenyes de la paret de Canalda (Armand Ballart) i alguna altra.

El llibre recull tots els sectors de la comarca i inclou tant vies clàssiques, algunes de les quals ell mateix comenta que encara no tenen segona ascensió, i vies esportives per sectors.

Els sectors inclosos són 6, de oest a est: els voltants de Cambrils i de Lladurs, els voltants d'Odèn, la roca de Canalda, la vall de Lord, la zona de la Pedra i la Coma i la serra de Busa.

En resum, un llibre que espero fer servir de forma intensa, sobretot a partir del setembre quan la calor afluixi una mica, ple de propostes interesants de dificultat mitjana.

Ermita de Cambrils

14 comentaris:

K. ha dit...

Home! quina alegría em dones! Ja fa temps que esperava una guía del Solsones. I ja la tenim aquí!!!

I en breu sortirà la del Ripollés!!! Fantàstic!!!

On puc comprar aquesta guía???

PGB ha dit...

Canalda... bufff t'agrada passar molta por? :P

Vaig ser-hi una vegada (sense escalar) i vaig trobar que era pels amants del risc aquella paret que recorda a riglos... :P

Sempre són benvingudes les noves guies! :)

Gatsaule ha dit...

Suposo que la guia està a la major part de llibreries de muntanya i botigues d'esports més especialitzades, en tot cas a Berga la tenen al Tàndem Esports.

I això de la por sempre es relatiu, però què seria de l'escalada sense alguns moments crítics ? Això si, sense pasar-se,...

K. ha dit...

¿A Tandem? Doncs demà passat la compro (o avui per BCN)

K. ha dit...

Ayer fuí a La Pleta en BCN y no la tienen.

Hoy o mañana pasaré por Tandem

Mohawk ha dit...

Ey Gatsaule!!

Valora la guia!, val la pena?

Jo sóc un enamorat de Canalda, he fet algunes vies de les que he sortit plorant de la por, però em queden la majoria de fàcils, o sigui que ja tenim un altre sector per compartir cordada...

Si no has escalat mai, alucinaràs....i que tal les altres zones?, coneixes alguna?

Gatsaule ha dit...

La guia m'agrada molt, tot i que la qualitat és millorable. Inclou tots els sectors "privats" i moltes zones d'esportiva que tenia controlades i que es veuen molt ben equipades.

Una de les poques vies que he fet a la zona, l'esperó de cal Fité a la Coma, té la mateixa ressenya que ja sortia al llibre "El plaer de l'escalada", del Majó i el Frontera. Una via molt xula i salvatge.

Ara caldrà explorar-ho una mica més, i quan vulguis i faci menys calor ens anem a Canalda a passar por !

Mohawk ha dit...

Fet!!

La gràcia de Canalda és que no sol haver diferència entre anar de primer o de segon...així no hi han baralles pels llarg...ja,ja,ja!!

Com es deia la més assequible, "Dimensió aproximada"?, aquesta pot estar molt bé...

Ens veiem!

K. ha dit...

Ja tinc la guía! La vaig comprar dissabte a Tandem. Pero em vaig "xibar" al noi de la Pleta (BCN) i suposo que no trigarà a tenirla.

Comentaris:

- La guía es una mica "amateur" i en quest sentit es un recull heterogeni en estètica de ressenyes variades. També hi han algunes informaciones expressades d'una forma una mica confusa. Pero globalment crec que fa el fet.

- A nivell d'esportiva hi han molts petits sectors i cap de gran. A més sorprèn que encara marca moltes vies com equipades amb "espits". Em sembla que al Solsonès s'ha potenciat més la vía clàssica que l'esportiva. Hi han moltes vies esportives faciletes i com a curiositat es comenta que la vía esportiva més difícil del Solsonès es un... ¡¡¡7b+!!!

Gatsaule, trobes que hi ha algún sectorcillo esportiu al Solsonès adient per l'estiu? (la guía no indica orientació dels sectors ni si tenen ombra...)

Records i gracies

Gatsaule ha dit...

Jo crec que la majoria de zones són per la tardor i primavera, i algunes clarament per l'hivern. En tot cas de la Creu del Codó les conec de vista i tenen molt bona pinta. Estan al costat mateix d'una gran àrea de pícnic, un lloc ideal per fer una kedada quan faci menys calor.

Les de la Coma (esportives d'Hortó) han de ser cara oest, més o menys, i són bastant altes (com les del Racó Tranquil). Les de la Pedra pot ser que també (pel que recordo), i poden tenir ombra en algun punt.

S'hi haurà d'anar, no ?

I totalment d'acord que és una guia molt amateur, però hi ha molts sectors que calia donar a conèixer i per això sol se l'hi ha de reconèixer l'esforç.

Gatsaule ha dit...

En tot cas per mi no és cap problema que el màxim sigui 7b....

Gatsaule ha dit...

Me n'oblidava, les que si que m'han dit que estan molt bé, són les del Santuari de Lord. I semblen assequibles !

K. ha dit...

Doncs haurem d'anar-hi, no?

A mi el 7b+ tampoc em suposa cap problema i menys ara. Amb la calor que fa amb prou feines faig un quintu! :)

Anònim ha dit...

Great site lots of usefull infomation here.
»