17 d’ag. 2007

Brévent, via Roger Frison Roche

El diumenge passat, vam encaminar-nos al Brévent, una talaia magnífica situada davant mateix del cim del Mont Blanc (a sobre, podem veure la cresta entre el Mont Blanc, el Dôme de Neige i l'aiguille du Bionnasay, a la vora dreta).

Tot i que el gneiss d'aquesta zona no és d'una qualitat massa gran, el temps, el pas de les cordades i la feina dels guies, han deixat algunes meravelles perquè els escaladors les gaudeixin. I un dels millors exemples n'és la via Roger Frison Roche, en homenatge a un dels grans guies de Chamonix, i el primer que no era fill de la vall.

El dia va començar molt seré, però ben aviat les típiques boires d'agost ens van anar envoltant fins al punt que de vegades ja no sabíem massa on érem.

El primer llarg (a sobre, una cordada fent-lo i, a sota, jo mateix abans del tram de 6a) ja avisa del caràcter de la via: res de generositat, aquí no és regala el grau ! La placa de fesomia espantosa, amb les preses inclinades cap enfora, no permetia gaires alegries.

El segon llarg que marca 5b (a sobre, la Lu treballant-lo de valent) continuava la tònica general de la zona. Però almenys la roca era molt bonica, amb fissures rectes i plaques tallades amb ganivet.

El tercer llarg, sempre envoltats per boires, tornava a pujar al 5c. Verticalitat, passos compromesos i un gran ambient, com es veu a les fotos. A sobre, jo estic a punt d'arribar a la reunió. A sota és la Lu la que gestiona els darrers metres del llarg.

Una de les coses que més ens va agradar d'aquesta via, és el fet que a mesura que anàvem pujant, cada cop es feia més interessant i més estètica. Així, el quart llarg, recorre un seguit de plaques de 5c on cal anar endevinant cada moviment (la Lu travessant-les, a dalt), per acabar en una bavaresa de 6a molt tècnica (foto de sota).

Després de tots aquests trams, ja tant sols falta el que a mi m'agrada definir com la cirera del pastís, i que aquí es troba al darrer llarg: el diedre perfecte ! Aquest diedre, que veiem a la foto de sota feta des del telefèric, és senzillament encisador. Dos plans creuats, una fissura al mig, algun desplom intercalat, i alguna presa aïllada que permet que la dificultat no superi el 5c.

Tal i com podem comprovar a les dues fotos, es tracta d'una petita meravella que gairebé val la pena d'anar-hi per ella mateixa.

La via acaba dalt de tot, molt a prop de l'estació del telefèric. Així que la tornada és molt senzilla i curta, i gairebé permet de demanar la cervesa directament des de la darrera reunió.

A sota, una enfadada gralla de bec groc que ens va veure marxar cap al bar sense deixar-li cap resta per endur-se al pap !

8 comentaris:

Mohawk ha dit...

Cada cop portes una motxil·la més gran, que és per entrenar pel 26?, tu també?, ja,ja,ja...

Per cert, veig spits per tot arreu, que no és blasfèmia això als Alps?

Ens veiem!!

;)

Gatsaule ha dit...

Ha, ha, ja saps que els alpinistes anem amb motxilla, així quan ens la treiem pugem un grau...

Aquestes vies de la vall de Chamonix que es consideren d'aprenentatge abans de passar al davant, molt més seriós, es troben força ben equipades. I és que els Alps són molt grans i hi ha de tot.

Anònim ha dit...

A ni ka vía me pareció bastante callico, la roca patinaba bastante y pasamos un frío del copón.
El diedrico era lo único que se salvava un pòco. Se veía guapo el 7b de la derecha, más para hacer fotos que para escalarlo con esas placas brillantes que deben patinar de lo lindo.
El sitio debía ser guapo, pero con la niebla no vimos nada.

Vlady ha dit...

Que hay Gatsaule:

Que apetecible es diedrillo de la foto 10 ;) jejeje

Salu2

Gatsaule ha dit...

Es un diedro perfecto, y además perfectament equipado. Realmente disfrutón.

Pekas ha dit...

Una buena sugerencia ... vaya... vaya... tendré que poner rumbo a los Alpes... :-))))

Veo que aprovechaste el puente...
:-)))))))

Gatsaule ha dit...

Si, ben aprofitat i amb molt bona companyia !

Llorenç ha dit...

ups!!! aquesta via es veu maca!

i la paret impresiona amb tanta boira!

Veig que al final la Lu va aconseguir retrobar-se amb els seus estimats paravolts!!!je je je!!!segueixo prenent nota!