20 de febr. 2007

Esperò dels Elfos. Escales

La zona d'Escales és un festival geològic com n'hi ha pocs. De fet, em recorda una mica a la zona de Camarasa però molt més espectacular. Aquí, les capes de gresos i calcàries del cretàcic s'aixequen per damunt de les margues i argiles de la baixa Ribagorça i la Terreta assenyalant l'inici del Prepirineu. A més, el contrast entre les capes de roques més dures i les capes més toves (a sota), encara ho fa més evident.

Aprofitant que passava per allà i que tenia una estona, he agafat el meu company callat, que mai es queixa i sempre està disposat, i he anat a l'esperó dels Elfos (a dalt), una via que diria que no passa de Vº, tot i que hi ha algun passet que podria ser V+. O no .

La zona és prou lluny de casa com per no haver-hi escalat mai, excepte una vegada que ens vam embolicar a l'aresta SW amb l'Albert (1.200 m en total, diuen que és l'escalada més llarga de Catalunya). Però aquesta placa em tenia el cor robat i al final he superat els temors i m'hi he ficat.

La veritat és que a les fotos i vista des de la carretera feia una mica de basarda, però un cop a dins és el que prometen les ressenyes: una llarga placa de 175 m que es resol amb 5 llargs, ben assegurada i sobre bona roca, que es mou al voltant del Vº (a sota, el peu de la presa des de la R3).

La roca és bona però curiosa, una barreja de gres calcari i calcari sorrenc ple de fòssils, amb molt bons llocs on posar algun tascó, encara que no calgui. Tota la paret és semblant, encara que cap a l'esquerra (a dalt), les plaques plenes de regletes de la via skubidú semblen millors (6b obligat !!).

Molt recomanable, tant la via com la paret, per a tots els qui no hi hagin estat. A més, cada moviment en fals o cada despreniment d'alguna pedra provoca un magnífic ball de voltors (a sota).

I el meu agraïment més sincer als membres de magnesifílics anònims que hi van escalar el cap de setmana (suposo), per deixar-me les preses tan ben marcades !! Però comprenc que en ple mes de febrer deu ser difícil escalar sense magnesi,...

8 comentaris:

flx ha dit...

Doncs si que te bona pinta...si

Veig que no li dones festa al teu company silencios, jo fa dies que no m'el deslligo del arnes tampoc, però fent altres cosetes de menys envergadura ;-)

salu2
flx

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Hola Gatsaule, veig que t'estàs aficionant a les solitàries, no ho he probat mai això encara, però mai se sap...áquesta via és a la llista, hi hauré d'anar.
Felicitats per l'activitat.

PGB ha dit...

Eis Joan, aquesta via la tenia clitxada. Amb els teus comentaris ja no em fa por embarcar'm-hi :)

A veure si algun dia canvio de feina i acabo les classes dels dimarts, dimecres i divendres tarda i tinc tardes lliures per fi per anar a trepar!!!! :(

Anònim ha dit...

Hola Gatsaule, una pregunta:
¿no serás geólogo, por casualidad?

Antoni Aymami ha dit...

Quina sana enveja que en fas, no se pas a que et dediques però aquestes escapadetes entre setmana de manera habitual son senyal de que tens una feina que t’obliga a desplaçar-te constantment o tens suficients cales per estar jubilat.
En serio, molt be aquesta continua activitat a que ens tens acostumats. felicitats i a gaudir-ne.

Gatsaule ha dit...

Això de les escalades solitàries és tota una experiència. Fins fa poc només corria o caminava tot sol, alguna vegada també sortia sol amb els esquís. Gràcies al silent partner ara també puc anar sol a escalar i això augmenta les possibilitats de sortir i elimina excuses !!

Flx, quines són aquestes "cosetes" ?

Luichy, ho has endevinat. Si mai necessites algun comentari geològic, ja saps on soc.

Antoni, no tinguis massa enveja, que em passo molts dies amb el cul al cotxe, però de tant en tant surt alguna oportunitat que s'ha d'aprofitar.

Anònim ha dit...

eii Gatsaule!
bones!!
vaig visitant al blog.. per veure la meva llista.. s'hi puc afegir "algu", sempre m'agrada la selecció.
Encara que avui.. ja hi era..
sempre va be confimar..

merci!

De moment vaig tatxant per la zona sud....
encara que lentament

ja que no puc escalar entre setmana...
i aprofitar... nomes mirar ressenyes a l'ordinador ;-)

A veure si em toca l'euromillon!!

flx ha dit...

Poca cosa...algo de esportiva i una vieta d'artificial super fàcil que he començat a obrir aquesta setmana.El Dirk està fora de combat(grip) i he anat fent jo.

bon cap de setmana