18 de febr. 2007

El Castellot de Castellví

Sembla que la pujada al turó del Castellot és una de primeres caminades que fan els muntanyencs del Penedès. El turó, amb les restes del castell dalt de tot, es veuen des de molt lluny i sempre havia pensat d'anar-hi algun dia a treure-hi el cap.

Vam sortir de les Cases Noves de la Riera, un nucli petit i proper a Vilafranca del Penedès, i vam pujar-hi pel darrera, seguint un itinerari còmode i planer que segueix la riera de Marmellar i el camí del Fondo.

Dalt del cim, les restes de l'antic Castellvell de la Marca es limiten a la volta de la capella de Sant Miquel i poca cosa més, del que va ser una de les fortificacions més importants del segle X per aturar els atacs dels sarraïns que intentaven reconquerir la Catalunya vella.

Tot i ser un cim modest, 465 m, el fet de trobar-se en el primer estrep de la Serralada Prelitoral fa que la vista sobre la plana del Penedès sigui molt interessant. Des d'aquí, la imatge de Montserrat també és curiosa (al final de tot), amb un Cavall Bernat que sembla a punt de caure.

A la baixada vam tirar pel dret per un camí alternatiu que va passant per sota de les cingleres que han estat escola d'escalada per molts penedesencs. El camí baixa fort i passa per un punt vertical equipat amb dues cadenes i que anomenen el pas del Clau.

Després de voltar una estructura geològica curiosa (una falla corba) i passar per l'església romànica de Sant Sadurní, el retorn al cotxe és evident. Una volta que es fa tranquilament en una hora i mitja de cotxe a cotxe.

5 comentaris:

Mohawk ha dit...

No existia com una ferrata per aquí el castellot?, o és el pas Clau?, que tal les vies?

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Hola Gatsaule! veig que al Penedès el diumenge va fer millor temps que al Vallès, jo vaig anar
a córrer per Sant Llorenç del Munt i la boira no em va deixar veure res... fèia un goig el bosc tan humit! la perspectiva de Montserrat des del Penedès s'em fa extranya. Fa anys vaig anar a Castellví a escalar i no estava malament, víes curtes en general i grau divers.

Gatsaule ha dit...

Si que hi ha una via ferrata, després del pas del Clau sembla que cal anar a la dreta (a l'esquerra vas directe al cim), però ha de ser curta per força.

Les vies no tenen mala pinta, la roca és bona i hi ha una cova equipada per artificial que té molt bona pinta i és força espectacular.

Jaume, a veure si publiques algun recorregut per anar a córrer per Sant Llorenç, m'aniria molt bé per alguna tarda i és una zona que conec poc !

Xavi ha dit...

Hi ha una guia del Centre Excursionista Penedès (Guia del Castellot, any 1997) molt interessant. Amb excursions, llegendes, història, fauna, vies....i uns dibuixos molt bonics. La gent no la coneix gaire.

Gatsaule ha dit...

Xavi, és veritat, però nosaltres la vam fer servir. No sembla que hi hagi gaires coses noves des de que es va publicar !!

I aés realment interessant amb molta informació en general i totes les ressenyes.