20 d’abr. 2012

Canvis importants en la regulació de l'escalada a Montserrat

Des del Parc natural de la Muntanya de Montserrat han emès un nou comunicat on hi ha canvis impportants en les zones regulades, alliberant-se la zona del Vermell i afectant la Cova de l'Arcada. El comunicat nou diu el següent:

Adjunt el nou comunicat que varia els límits de la regulació temporal que afectava al Vermell de Xincarró. Tota aquesta àrea queda doncs una altre vegada oberta i es pot tornar a escalar sense restriccions al Vermell del Xincarró- La Desdentegada – Miranda del Pas del Príncep i Agulla del Pas del Príncep.

La reproducció està tirant endavant i la seva localització es sitúa al sector de la Cova de l’Arcada- Serrat del Cabrit, per tant es modifiquen els límits de l’àrea i que passen a ser els de l’informe adjunt: Balma del Cabrit- Cova de l’Arcada- Torrent de les Grutes i Serrat del Cabrit.

S’està fent un seguiment intensiu i de moment no podem establir les dates definitives de la regulació temporal, intentarem que sigui en el termini més breu possible tot i que hem de ser conscients que poden passar un mínim de 30/40 dies fins que podem concretar les dates definitives.

Volem agraïr al tot el col·lectiu implicat la col·laboració necessària i el respecte d’aquesta regulació, l’incompliment pot comprometre seriosament la reproducció.


Continuant el treball de camp que s’està portant a terme durant tot aquest mes d’abril de 2012, es detecta la presència d’una nova espècie d’au rapinyàire en l’àrea de la Cova de l’Arcada- Pas del Príncep i atès que aquest any està tirant endavant la reproducció,  el cos tècnic del Patronat de la Muntanya de Montserrat emet el següent comunicat:

No es permet l’escalada ni qualsevol altre activitat en tota l’àrea de la Cova de l’Arcada- Pas del Príncep, la zona regulada inclou des de La Proa ( via Torras-Nubiola i la via Trip Mental de la Tonsura, ambdues incloses), i en general totes les vies situades des de la Balma del Cabrit fins a l’enllaç del Torrent de les Grutes tot passant per la Cova de l’Arcada i l’àrea del Serrat del Cabrit ( veure mapa adjunt).

Es farà un seguiment acurat de la nidificació i del comportament d’aquesta espècie. S’informarà en el termini més breu possible de les dates definitives d’aquesta regulació.

7 comentaris:

Joan ha dit...

L'especie en qüestio es l'aufrany?

Gracies. Joan

Gatsaule ha dit...

Sembla ser que si, tot i que no ho diuen.

Jaumegrimp ha dit...

Renoi Joan, quanta confusió no? quan començava a adonar-me que havien regulat el Vermell, ara m'assabento que ja no i que és la Cova de l'Arcada....em sembla que abans de començar a fer aquestes regulacions haurien d'estar més segurs del tema ja que amés la regulació està essent molt inefectiva per falta d'informació. Tanmateix a veure si l'Aufrany va endavant malgrat els vols d'avioneta rasants, hgelicòpters turistics, Quads i motos, escopetaires, curses...ah i també clar nosaltres.
Apasiau i a veure quan ens trobem escalant.

Joan ha dit...

No us sembla curiós que un ocell, justament trii una de les zones més massificades de Montserrat.

Fa temps que li donc voltes al tema, de nano havia estiuejat a la vall de Ribes, sempre he tingut una gran admiracio per els grans rapinyaires i quan en veia un era festa grossa, en aquella época (anys 70) no hi anaven gaires escaladors a la Dent d'en Rossell, potser encara no hi havia cap via, i evidentment no hi havien tants voltors com hi ha ara (si mes no, jo no els veia, cosa rara…), tot i que hi havia molta mes ramaderia, aixo em fa pensar que potser no es tant problematica la convivencia escalador-ocell, com ens volen fer creure.

Joan

en Girbén ha dit...

Per dir-ho d'alguna manera, sóc l'atrevit aufrany que ha decidit niar a Montserrat. Suposo que molts sou capaços d'entendre la meva/nostra tria: també a nosaltres ens crida semblant meravella rocallosa. Disculpeu, doncs, pel nostre agosarament.
A mica que estigueu alerta, us retribuirem l'actual restricció amb uns vols de primera, amb acrobàcies mai vistes.
I gràcies per la comprensió!

Fino ha dit...

Fa just una setmana vam fer la via "senyals de fum" a la cova de l´arcada...

Pensava que els rapinyaires només feien niu a madrid!

Ens veiem a classe!

Gatsaule ha dit...

Doncs particularment, penso que és un encert que les regulacions es facin temporalment i només a les zones on es detecten nius o intents de cria per part de les rapinyaires protegides.

Ara, si no ho respectem, el què vindrà serà la regulació total i sense donar gaires explicacions. Si ens posem a la pell dels que tenen la responsabilitat de garantir la supervivència d'aquestes espècies, entendreu ràpidament que per ells seria molt més senzill tancar tota la zona 6 o 7 mesos l'any i no haver d'estar tan pendents de si arriba algun bitxo o no.

Així que felicitem-nos de com s'estan fent les coses actualment!