25 de nov. 2009

Segarra: volta entre Fontanet i la torre de Vallferosa


Seguint amb la sèrie de caminades que acaben en dinar a la fonda, aquest diumenge l'hi va tocar a la Segarra. A finals de tardor, les rouredes agafen un magnífic color groc, i sempre ve de gust poder-s'hi passejar.

Després de mirar i remirar possibles rutes, com volíem anar a dinar a cal Jaumet de Torà, i per allà a la vora no vaig trobar res, vam improvisar una mica. I al final en va resultar una volta per la vall de la riera de Llanera força interessant.

Vam sortir de l'església de Sant Miquel de Fontanet (a sobre), prop de Torà, que ja es troba dins de la roureda i que té un encant indiscutible. Des d'allà, vam intentar seguir un itinerari de BTT que surt a la guia de conèixer la Segarra.

 
Després de donar alguna volta, finalment vam recuperar l'itinerari, que va seguint els boscos i conreus d'aquest paisatge, que molts cops no sembla de la Segarra.

La ruta que vam fer travessa diverses vegades la riera de Llanera, que portava força aigua. Tota la vall és força humida i es travessen unes pastures que tampoc semblen massa de la zona!

 
 
El temps no va ser massa esplèndid, aquest cop. La boira alta no ens va deixar en tot el matí i per poc ens perdem la visió de la impressionant torre de Vallferosa.

Ens n'havien parlat, d'aquesta torre de 33 metres d'alçada, obra mestra de l'arquitectura militar europea del segle X, però cal veure-la per imaginar com devia ser la seva construcció i la vida a dins durant l'edat mitjana. Imaginem que la seva situació en una zona poc transitada ha permès que ens hagi arribat en tan bon estat.

 
 
A partir de la torre, pugem a la casa de Clavells i seguim per camins i pistes per una vall paralela que ens retorna a l'itinerari original, on ens afanyem que el dinar espera.

La volta no és molt llarga, però és prou interessant per dedicar-hi un matí. A sota deixo el mapa del recorregut, i el track el trobareu al Wikiloc.

 

6 comentaris:

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Ostres quina excursió més bonica!
Ja m'he guardat el track, que és apta per al Xiruquero.
Gràcies.

Mingo ha dit...

Ostres Joan quines excursions mes guapes, d'on treus tanta info?

lluís ha dit...

No coneixia l'existència d'aquesta torre. Es veu molt impressionant, la deixen visitar?

Gatsaule ha dit...

Xiruquero, segur que t'agradaria. No hi ha cap pujada forta i l'itinerari permet de gaudir de la descoberta sense cansar-se excessivament. Però no esperis a l'estiu, que allò deu ser un forn!

Mingo, d'aquí i d'allà, però tinc una bona biblioteca, també! I moltes ganes, que encara és més important!

Lluís, si que es pot visitar, hi ha una estructura molt recent que permet de pujar fins una porta a mitja alçada. Però nosaltres la vam trobar tancada amb clau... Hauries de trucar a l'ajuntament de Torà per informa-te: 973473028. O visitar la web www.vallferosa.com/

Tinc la sensació que deu valer la pena, i des de Berga tampoc no és massa lluny.

Joan Baraldes ha dit...

Molt guapes les fotos.
Me l'apunto per coneixer la zona amb la mestressa i la btt.
He mirat el perfil del track en el Wikiloc i hi ha alguna pendent que sembla que estiguessis escalant !!!
és una errada del gps o bé i ha pujades fortes ?

salut

Gatsaule ha dit...

Hola Joan! De fet, ja vam treure una part de la ruta d'una guia per BTT.... I els pendents és un problema del GPS, imagino que ho fa quan perd la senyal, es nota que és vell, una mica com el seu amo!