12 d’abr. 2006

El temps als Alps

Normalment, per la majoria de sortides a muntanya que fem, amb les previsions de TV3 i alguna consulta per internet al Servei Meteorològic (http://www.meteocat.net ) ja en tenim prou. Però per aquests dies que tenim pensat de marxar als Alps Bernesos, a fer alguna ascensió amb esquís als grans cims de la zona com el Monch, la Jungfrau o el Fisteraarhorn, m’he hagut d’assessorar una mica millor (a dalt, cims del Dom i del Lenspitze fa un any).

Quan sortim als Alps francesos, la informació de referència la trobem a la meteo de Chamonix (http://www.chamonix.com ), amb una informació força fiable i una webcam que funciona molt bé i et dona una idea clara del temps del moment. A més, també hi trobem informació actualitzada de les condicions per a la pràctica de l’alpinisme.

També ens ajudem de la previsió oficial francesa (http://www.meteofrance.com/FR/ ), de les webcams dels Ecrins (http://www.oisans.com/menus/index-fr.htm ) o de tot el conjunt de webcams dels Alps (http://www.alpimages.net/meteo_webcams.php ).

A Suïssa trobem molta informació en alemany i jo la buscava en francès o anglès. Per una banda hi ha el servei meteorològic suís (http://www.meteosuisse.ch/web/fr/meteo.html ), amb un apartat molt interessant on s’entra un nom de localitat i et dóna la previsió a 10 dies vista.

També he trobat una altra adreça interessant en francès o anglès: (http://meteonews.ch/). Al Valais és més fàcil trobar les dades ja que les pròpies webs estan en francès i anglès, tan a Saas Fee (http://www.saas-fee.ch/fr/weather.cfm ) com a Zermatt (http://bergbahnen.zermatt.ch/f/web-cam/ ), amb bones webcams.

Ara mateix, ho estic mirant i veig que les previsions no són massa optimistes, potser haurem de girar els ulls cap al Pirineu. En aquest cas sempre vaig a l’Infomet (http://www.infomet.fcr.es/ ), a la informació general espanyola (http://www.inm.es/cgi-bin/p06hesp1.sh.2001 ), a la web de Barrabés (http://www.barrabes.com/eltiempo/meteo.asp) i al meteored (http://tiempo.meteored.com
/prediccion-para-Europa-5-Espana.html
).

I sempre, en qualsevol cas que es vulgui conèixer una mica les previsions a llarg termini a Europa, cal anar a llegir els models alemanys de pluja (http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel4.html) o de temperatures (http://www.wetterzentrale.de/pics/avnpanel2.html ) pels propers 10 dies.

3 comentaris:

ivanG ha dit...

Quina quantitat d'enllaços que t`has de mirar per asegurar-te una activitat!! UFF! Ay si no fos per la XARXA!!! Molts enllaços que desconeixia, mersi.

Gatsaule ha dit...

Si, marxo una setmaneta cap allà dalt i els dubtes encara ens envaeixen....

PGB ha dit...

Que vagi bé la setmaneta pels Alps, a disfurtar de l'ski, l'alpinisme i la muntanya! Ja ens explicaràs com va per allà :)

Molt bons els enllaços, jo de moment amb meteocat.com tirava però veig que si em vull assessorar bé... em queda molt per apendre! ;)

A cuidar-se!