12 de març 2007

Mercadal Superior

Per a la majoria dels escaladors, el Mercadal Superior no és més que una de tantes penyes amb bona roca on practicar-hi l'escalada esportiva. Situada al nord de la ciutat de Berga (a dalt, vista del peu de les vies) i amb un accés curt i còmode, costa d'estar-hi sol.

Per a mi, en canvi, és un lloc una mica especial. El febrer de l'any 1984 hi vaig patir un accident força greu obrint una via des de baix. Una caiguda des d'uns 12 o 13 metres em va fer picar al terra i em vaig trencar la pelvis, algunes costelles i,a l'anar sense casc, el cap. Així que sempre que hi vaig me'l miro d'una forma diferent a altres llocs.

Mica a mica l'hi he anat perdent el respecte, però. Sobretot ara amb l'equipament que tenen les vies i que és a prova de bomba. També pel fet que permet d'anar-hi caminant des de casa en poc més de mitja hora, cosa que em fa sentir un privilegiat.

El diumenge al matí hi vaig anar tot sol per fer treballar una estona els braços. Per començar una via que feia més de 20 anys que no repetia, el diedre negre (a sota), que vaig pujar de primer i de segon amb el company silenciós. Després, amb la corda posada, vaig anar a la via del costat dret: sabor d'abans.

Dues vies de 6a, dues vies de 35 metres amb desploms constants, just allò que buscava.

El diedre negre em va portar molts records, com ara el pas del flanqueig abans d'arribar a la primera reunió, que feiem més amunt del que s'ha equipat i on encara hi queda un clau de la meva època (a sobre). Però la roca segueix igual de bona, no deu ser una via que es faci massa.

De fet vaig estar sol tot el matí fins poc abans de marxar a dinar, que van arribar dues cordades a les vies de més amunt. A la foto de sota podem veure una noia negra al final de Mel i mató (6a), i una noia blanca a l'inici de Barrufeta (IV+).

13 comentaris:

Jortx ha dit...

Que ben parit el Mercadal. Hi he anat 3 o 4 vegades i el que més m'agrada és la sensació d'altura que donen les vies.

Algunes vies piquen, però les que hi he fet són bones. Les dues que dius no les he provades... a veure si hi torno aviat!

PGB ha dit...

Una mica Preki la reunio de la foto, no? Si mes no.. rovellada! :P

Aquest cop no hi havia "noia vermella?" heheheh

a tibarli joan :)

Anònim ha dit...

El mercadal es un lloc que m'agrada molt. Les vies son molt bones i l'entorn i les vistes un 10! La pega, el peu de via i el solet, que de vegades pica massa!

El diedre que diues es una via molt guapa! jo l'he fet un parell de cops! Idem per la resta de 6as, per mi son molt bons tot!

Per cert, no veas amb el 7a, la Marylin, uff uff que durillu que es!

Mohawk ha dit...

Però la via accidentada la vas acabar algun dia o no?

A tibar-li!!

;)

jclaramunt ha dit...

Doncs per sort ho pots explicar...Una zona més propera a Berga que m'haig d'apuntar a l'agenda.
Fins aviat.

Gatsaule ha dit...

No, no la vaig acabar. Potser no era massa possible, perquè vaig veure que per allà encara no hi ha cap via tot i que la zona n'està plena.

PGB, no és la reunió, és el flanqueig hiperassegurat tot i que té unes nanses increïbles !

El 7a el deixarem pel Mohawk, l'Ozzy, el Jortx volador i altres mutants,...

Anònim ha dit...

Gatsaule, no t'equivoquis que jo encara no formo part dels mutants!

Per cert, tu que portes tants anys escalant, has tingut algun cop dolor a les cervicals?

Mohawk ha dit...

Potser seria interessant acabar-la, així et treus una espina...

;)

A tibar-li alpinista!!

Gatsaule ha dit...

Ozzy, les cervicals és allò que tenim entre les cames ? Perquè això si que ho tinc a vegades adolorit,he, he,...

Seriosament, a les cervicals no, però els músculs del coll si que els he d'estirar sovint per no quedar massa bloquejat. No sé si hi té alguna relació.

Anònim ha dit...

un altre lloc interessant per fer-hi una visita....
ei Pgb, ets la repera;-))))....aquest cop no era jo,estava a unes altres parets je,je... hauré de cambiar de color a veure si així em mimetitzo amb la roca!!!
salutacions a tots els mutants!

Jortx ha dit...

Com que Jortx volador?¿

Com que mutant?¿

Això són llegendes urbanes home!!

Aquests Escodes s'han compinxat contra mi :P

Xavi ha dit...

Quin lloc més xulo el Mercadal i això d'anar a escalar sense agafar el cotxe un xollo! Ei Joan quin castanyot et vas fotre, encara sort que estàs fet un roure. A veure si et busques una via que t'agradi i vens a fer una visita per l'Alt Urgell. Adéu (Xavi de la Seu).

Gatsaule ha dit...

Ei, Jortx volador, el proper dia que ens veiem també m'has de fer una demostració, conec algun sostre molt xulo on no hi ha cap risc !

Xavi, el di que pugi et deixaré triar a tu, la meva llista de pendents a l'Alt Urgell és llarga, llarga.