4 de febr. 2009

Regulacions a Montserrat, més informació

Avui m'ha arribat a les mans un tríptic (a sobre) editat pel Patronat de Montserrat sobre la regulació de l'escalada al massís. Suposo que ben aviat ja el tindreu als dits i es deu poder trobar als punts d'informació, però m'ha semblat que penjar-ne algunes imatges no estava de més.

És un llençol molt gran amb dues cares, una informativa on s'explica tota l'argumentació de la regulació de manera detallada, i una altra amb mapes i fotos.

El que hi he trobat a faltar és alguna regulació de la caça o de les altres activitats que ja se sap que també molesten força, però potser està en algun altre tríptic.... Parlant amb un dels especialistes, m'ha comentat que és molt pitjor estar escalant a prop d'un niu que fotre-li tret al pàjaru, que a ocell mort ocell nou que arriba, en canvi si els molestem nosaltres, es veu que marxen i s'ho expliquen i ja no tornen!

I m'ho ha dit completament en serio!!!! És allò que no saps si riure o plorar...

Aquí podeu veure l'apartat dels ocells i el mapa general, d'una mida i amb uns detalls que no ens caldrà comprar l'Alpina!

I aquestes són les fotografies dels diferents sectors delimitats. En vermell, els que no es poden escalar en tot l'any, en verd, els prohibits de l'1 de gener al 31 de juny, i en blau i en verd els regulats menys dies.

En tot cas, és una bona informació que ens mostra clarament la magnitud de la tragèdia i ens aclareix perfectament el quid de la regulació.

Espero aconseguir-ne alguns, així que si no els trobeu enlloc més, podeu intentar de demanar-me'ls!

23 comentaris:

Mingo ha dit...

El que passa, és que hi ha coses que jo no les acabo d'entendre, un exemple és la via don cipote de la mancha o la del Xavi que van paral.leles a l'Aranya doncs la primera i la del Xavi no es pot escalar des de l'1 de gener i l'Aranya ara no ho recordo si és al febrer o març, com aquest exemple n'hi ha uns quants. Un altra cosa que he sentit és que diuen que els químics s'han de treure pq els ocells es moren pq van i els piquen, yo acostumo a ser una mica babau i m'ho crec tot, però això em costa molt. Amb això no vui dir que estigui en contra però hi ha coses d'aquesta regulació que no les entenc.

Gatsaule ha dit...

Tens raó que hi ha coses que costen d'entendre, però suposo que algunes tenen a veure amb la situació exacta dels nius....

En tot cas, millor ser positius, és la regulació menys restrictiva i amb més participació d'escaladors de totes les que s'han fet fins ara, i de les que estan en camí! I aquesta informació és molt detallada.

Txomo ha dit...

Es decir.... que tu conocido te ha dicho que prefiere que se mueran los pájaros a que se vayan a otro lado.

Gran criterio, sí señor xD

Anònim ha dit...

Es clar que un tret al cap és millor que una visita, per això els caçadors són benvinguts
PF

Anònim ha dit...

Igual nos hacemos cazadores y se arregla todo.

Piju ha dit...

Estan molt be aquests tríptics, però com que no hi haurà ningú a repartir-los a cadascun del aparcaments, millor que es gastin els nostres cales en cartells específics i ben ubicats per cada zona, que serviran per sempre.

Això de que els ocells piquen la resina dels anclatges químics suposo que es una ironia... si alguna cosa tenen clara les bèsties es l’esperit de conservació i no crec que vulguin partir-se el pic amb una cosa no comestible... mes aviat em sembla una “bona pràctica preventiva” davant l’abús de la resina que s’estava femt (i no precisament per anclatges).

Finalment, dir-vos que la regulació de Montserrat a mi no em sembla un bon acord, els polítics saben jugar amb les xifres per que quedin be: si que es veritat que es poden escalar mes del 95% de les vies, i amb això tothom s’ha quedat tranquil, però també es veritat que s’ha limitat moltissim les possibilitats d’obertura, prohibint permanentment zones amb un gran potencial, però d’això ningú no en parla.

Tot i amb totes aquestes mesures, la CE li ha fotut bronca a l’estat espanyol pels mals resultats en la conservació d’ocells...estarem distrets!

Anònim ha dit...

JO la veig exagerada i fora de lloc. A part i ha coses completament incoherents. A banda del tema caçadors, motos pels cmains, etc..

Regulan l'esportiva a vinya nova quan aixo esta a 2 min del macro centro recreativo! venga ya hombre!

I la zona esportiva del castell? No regulen el pas de caminants per aquell cami tan estret i regulen escalar? Yo no lo entiendo!

El que dius del teu amic es una mica heavy metal! Per mi es descriptiu del tipus de raonament incoherent d'aquest tipus de persones.

Vull imaginar que aquestes regulacions seran revisades d'any en any en funcio de si els ocells cambien el niu o que no?

Salut

Emmanuel ha dit...

Jo crec que hem de separar coses. Que hagi coses que no estiguin ben regulades com caçadors o motoristes no treu que la escalada afecti al niuament de les aus. Crec que s'ha de ser més objectiu i no nomès mirar-nos el meli repecte el que ens afecta i res més.
Sóc escalador i hem fot que es treguin àrees d'escalada. Pero no puc justificar que la meva diversió en un medi natural possi en perill parts intrínseques d'aquest ambient. Que hagi coses que també afectin no es excusa per evitar les responsabilitats pròpies.
Per altre banda crec que el raonament d'aquest expert no es tan descabellat. L'indret de cria per qualsevol animal es força important i quan se'ls molesta solen marxar. ës per això que probablement si mor una rapinyaire és menys greu que si fas marxar una parella reproductora d'un indret. Aquesta parella marxarà per sempre de la zona i amb això la població es resentirà.
Amb tota seguretat els caçadors són més nocius per altres espècies del bosc, però per les rapinyaires que niuen a la roca segurament ho sóm nosaltres els caçadors.
Emmanuel

Anònim ha dit...

El tema prohibir els químics és simplement perquè es considera que un cop posats no es poden treure sense fer una xapusa. Es prefereixen els bolts que en cas de canvi de normatives es poden treure fàcilment

Txomo ha dit...

Emmanuel,

si una parella de rapinyaires marxa del Bages per niar al Vallès Oriental això serà fatal pels Ornitòlegs del Bages, no pels ocells.

Els arguments per asegurar que és menys nociu matar un ocell que foragitar-lo cauen pel seu propi pes...

I si, els ocells s'expliquen coses entre ells... A la perruqueria mentres llegeixen el Cuore...

Anònim ha dit...

Porto molts anys escalant a la zona de vinya nova i la zona del castell. NO he vist mai, en cap epoca de l'any, cap niu d'ocell prop de cap via, que em perdonin si m'he de fer mirar la vista.

En cas de que hi hagues quelcom. Torno a llençar la pregunta (mirant-me el melic altre cop). Es tanta la diferencia a nivell de molestia que causa els escalador que la troupe que ronda per vinya nova o els 4 gats que escalen pel castell quan al totxo de la silfides si que s'hi pot escalar?

En canvi si que mes d'un cop m'han passat els perdigons pel costat...

Altre cosa, els cartells indicadors estaria posar-los tambe a les zones d'aparcament, si no es molt impacte visual es clar...

vinga, ara proxima parada roca dels arcs eh!

Emmanuel ha dit...

Txomo:
Si marxen els ocells del Bages al Vallès Occidental el problema no es pels ornitòlegs, ja que els ocells estan allà per que frueixin els onitòlegs, el problema es per aquell ecosistema. D'altre banda segurament el problema residirà en que els ocells que marxin no trobaran un indret igual d'adecuat que el que estaven i que certes espècies necesiten indrets força específics.
Això no vol dir que les campanes del monestir o els milers de turistes que hi han, o els caçadors, etc... no molèstin tan o més. Peró que aixó succeixi no vol dir que no ens haguem de plantejar com afecta la nostra activitat al l'entorn. La hipocresia o el cinisme dels demès no ens pot servir d'excusa.
Emmanuel

Txomo ha dit...

Emmanuel perdona si t'ha molestat el to, però m'altera que algú que en teoria enten d'un tema i que ha de prendre decissions que ens afectaran a tothom vagi por ahi fent valoracions tant a la lleugera i amb tan poca base:

- Si un caçador es carrega un falcó d'un tret no apareixerà un altre als 3 dies per generació espontania.

No hi ha un grup de falcons fent cua per ocupar el niu que deixa buit el difunt.

Que és xungo que marxin perque els molesten? Doncs és clar que si. Però que no vagin por ahi dient que és millor que els matin que no que marxin.

I desprès diu que els ocells "s'expliquen aquestes coses": "EEEy tiu, no vagis a viure a aquest barri que és molt xungo!!" Pfffffff.

Si tots els biolegs fan servir aquest mateix criteri "cientific" per el·laborar els seus plans de conservació... aixi ens anirà a tots; a nosaltres i als ocells.

Hem de fer el possible per protegir els pocs recursos naturals que ens queden. Però no hem de tragar amb mesures injustificades i inefectives que només imposen al nostre col·lectiu.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Que ningú dels intervinents s'ofengui, si us plau, però deixeu-me dir, en la meva condició d'excursionista, que quan a una via se li posa el nom de "don cipote de la mancha" -i n'he llegit moltes més de "perles" d'aquestes a Montserrat i d'altres llocs- alguna cosa falla per la base al mon de l'escalada.

I damunt de la base hi ha les columnes, una de les quals quína pugui ser la millor regulació a determinats espais.

Gatsaule ha dit...

Tot i que reconec que als caçadors els tinc un apreci especial (no he entès mai com pot ser que gaudeixin matant i triturant a altres animals més indefensos que ells, independentment de si són o no necessaris), no voldria continuar aquest debat ben interessant sobre el tema.

Com tampoc opinar sobre el dret que té tothom de posar a les vies que obre, el nom que prefereixi.

He estat ampliant informació i aviat m'enviaran uns quants tríptics, així almenys contribuiré a fer-los circular. També m'enviaran el pdf i, quan el tingui, el penjaré al blog.

Les errades són degudes a la manca de precisió en la cartografia i sembla que ja estan treballant en solventar-ho inventariant les vies sector per sector.

El tema dels químics és perquè si s'han de treure fan malbé la roca cosa que no passa amb els parabolts. És l'únic motiu.

Els fulletons els repartiran als aparcaments durant el cap de setmana. No sé on més n'hi hauran. També posaran rètols, el primer a can Maçana. Clar que si passa com amb el darrer que han col·locat, el passat 23 de genr, que ja ha desaparegut sencer amb pals i tot, no sé com pot acabar la cosa....

Tot i que moltes coses no m'agraden, pensem que els ecologistes tampoc estan contents i que si hi ha bon rotllo, a la llarga les restriccions poden anar obrint zones ara tancades.

Si que s'han xapat zones amb potencial aperturista, però també s'ha fet a Yosemite, per exemple.

Si puc tenir a les mans l'estudi de la UAB sobre l'impacte dels escaladors sobre el medi, ja ho publicaré. Diu coses molt interessants, sembla que no som tan dolents com diuen alguns, però tampoc som innocus.

Selene ha dit...

Ara me'n vaig una mica del tema, però hi ha una cosa que no acabo d'entendre (potser per ignorància de no escaladora): si els químics són tan problemàtics i en canvi els parabolts no, com és que al Mohawk i l'Ozzy els van obligar a utilitar químics contra la seva voluntat quan van reequipar els Palestins (es diu així?) en lloc dels parabolts que volien fer servir ells?

També he de dir que, com a no escaladora, estic d'acord amb l'Emmanuel amb això de mirar-se el melic. He anat diverses vegades a "escalar" i, deixant de banda el tema de si molestem o no els ocells, he de dir que sempre he trobat la gent amb qui he anat molt respectuosa amb el medi, però també he trobat zones d'escalada plenes de puntes de cigarretes, mocadors de paper, etc., etc. escampats per tot arreu.

El que vull dir és que no es pot generalitzar, que potser alguns no deixen ni rastre del seu pas per la muntanya, però altres sembla que tinguin un especial interès en deixar la seva petjada per allà on passen. I el més curiós de tot és que, normalment, aquests individus que són els més irrespectuosos, irresponsables i els més porcs (sense voler faltar al respecte als porcs) solen ser també els que més es queixen quan hi ha regulacions de qualsevol tipus. És clar, si els controlen, no podran comportar-se com acostumen a fer!

Gatsaule ha dit...

Selene, això que comentes dels químics jo ho entenc perquè a fora de les zones protegides, són més barats i tenen una durada més llarga, però dins de les zones que potser algun dia s'hagin de desmuntar, llavors costen més de treure i fan malbé la roca.

En general els escaladors no som tan bruts, excepte els fumadors, i som bastant respectuosos amb el medi. Però n'hi ha alguns que ens fan quedar malament, perquè arrencar els rètols i endur-se'ls sencers.....

Pekas ha dit...

Una bona inciativa per entendre millor l'abast de la regulació...

Jo de moment aniré a escalar amb el meu arc... per si veig a un caçador...digo.. :-))))

Salut i muntanyes... !!!!!

Txomo ha dit...

"no som tan bruts, excepte els fumadors" --> tampoco generalices, no vaya a ser que ahora los que fumamos seamos unos guarros...

Gatsaule ha dit...

Millor una ballesta, Pekas, que té més mala llet!

Txomo, tens raó, rectifico: volia dir excepte alguns fumadors, mai es pot generalitzar. Però ja saps que em volia referir a les restes de burilles a les reunions...

Llorenç ha dit...

Merci per l'informació Joan!!!

Veig que no perts el nord! i segueiexes motivat!

A veure si ara amb l'entrada del bon temps començem a veure les teves piades per les roques!!

Luigi ha dit...

Hola,

Voldria afegir algun comentari sobre el tema dels rapinyaires. Simplement derivat d'alguns comentaris aquí llegits -alguns amb mala fe, tot sigui dit- i per aportar informació perquè s'entengui una mica més les mesures -tot i que jo no formo part de cap consell gestor-.

Des d'un punt de vista de gestió de la conservació dels rapinyaires, el que s'intenta en poblacions d'espècies amb un cert perill és mantenir una població viable. Això vol dir que la població pugui tirar endavant, o sigui, hi hagi individus reproductors (no es tracta de mantenir un nombre X d'individus, sinó que l'espècie estigui assegurada en un futur pròxim). En el cas d'algunes espècies de rapinyaires, sovint el que les regula són els llocs de nidificació, doncs són un recurs limitat. Això vol dir que independentment de la població que tinguin, el que els limita és la possibilitat de fer niu o mantenir un territori, doncs aquests tenen un nombre fix. Per altra banda, alguns rapinyaires per nidificar presenten una determinada filopàtria: o sia, nidifiquen sempre al mateix lloc (que vol dir un bon territori). Si aquests bitxos reben molèsties en un moment determinat del seu període reproductor abandonen aquell niu i ja no nidificaran aquell any enlloc. Com podeu entendre, al final de l'any la població no s'haurà incrementat o mantingut. Ara bé, si l'adult que cova mor -per la causa que sigui- sempre hi ha un romanent de joves esperant per fer-se amb aquell territori.

Bé, el tema està molt resumit i és més complex tot plegat. Siguem SERIOSOS: fa anys que s'estudia aquest tema i que hi hagi una regulació és una bona mesura per tothom.

Evidentment, també hi hauria d'haver una regulació per altres sectors de població que visiten la muntanya. El problema dels caçadors és que a Espanya hi ha més d'un milió de llicències... massa gent, masses vots.

Sal.lutacions

Gatsaule ha dit...

Luigi, veig que saps de què parles, i penso que tens raó, el problema és intentar ajustar al màxim les zones prohibides, de manera que la regulació no es percebi com una agressió contra els escaladors.

Si la intenció és aquests i se sap explicar bé, estic convençut que la totlaitat del col·lectiu ben aviat no hi posarà cap problema. El pic del Martell n'és un bon exemple.