21 de jul. 2008

Regulació de l'escalada a Montserrat

Sabeu quantes vies hi ha a Montserrat ? Doncs segons el document "Acord sobre la regulació de l'escalada, de les vies ferrades i de les canals equipades al Parc natural de la muntanya de Montserrat" n'hi ha 3.645.

Ahir, en roda de premsa, es va presentar el document definitiu sobre la regulació de l'escalada a Montserrat. Es tracta d'un document detallat, llarg i ambiciós, perquè a part d'assenyalar diverses zones a la muntanya, ben delimitades sobre el terreny, amb diversos graus de prohibició, també defineix les diverses tipologies d'escalada que es practiquen i determina de quina manera s'han de reequipar les vies i quins criteris s'han de seguir per obrir noves vies.

Ja us podeu imaginar que ara no reproduiré un text de 19 pàgines que podreu trobar ben aviat aquí (també me'l podeu demanar), però si que m'agradaria explicar-ne una mica els trets bàsics. També podeu llegir la notícia a la premsa.

El document és d'aplicació legal a partir del proper ú de gener de 2009, així que més val que ens anem posant les piles. En resum:

Pel que fa a l'escalada, aquest acord:

- Permet mantenir la pràctica de l’escalada durant tot l'any en el 90,2% de les 3645 vies d'escalada inventariades inicialment (dades del 2007).

- Regula temporalment l'escalada en el 8,65% de les vies inventariades. Les regulacions temporals s’han ajustat a la fenologia de les espècies implicades, descartant la fixació d’un període estàndard més ampli que perjudicaria innecessàriament als escaladors.

- Impossibilita l’escalada en l'1,15% de les vies inventariades.

- Es regula l'obertura de noves vies d'escalada, impossibilitant-les en les zones de màxim interès ambiental i sotmetent-les a autorització de l’òrgan gestor del Parc Natural en les altres àrees .

Pel que fa a la ferrades i a les canals, permet l'ús de les que surten grafiades al mapa de sobre, i sotmet a autorització prèvia la possibilitat de noves obertures.

El document divideix Montserrat en 5 zones.

- Zones de màxim interès ambiental (A), on no es permet l’escalada en tot l’any.

A-1 Serrat de la Vinya Nova - Sajolida
A-2 Cap de les Canals
A-3 Serrat del Cabrit - Canal de Cirers
A-4 Recinte del Monestir

- Zones d’interès per a la conservació d’aus rapinyaires de nidificació primerenca (B), on es prohibeix l’escalada des de l’1 de gener fins al 31 de juny:

B-1 Pollegons
B-2 Clot del Tambor. Aquesta zona serà objecte de seguiment per si pot ser oberta a partir de 31 de març.
B-3 Les Feixades i Cova del Duc

- Zones d’interès per a la conservació d’aus rapinyaires de nidificació tardana (C), on es prohibeix l’escalada del 15 de febrer al 31 de maig, amb possibilitat d’avançar la data de reobertura en alguns sectors depenent del punt de nidificació definitiu.

C-1 Plecs del Llibre i Montgròs
C-2 Roca Roja. S’exclou l’agulla del Senglar.
C-3 Frares i cova Roja
C-4 Mullapans
C-5 Santa Cova
C-6 Salnitre i Garrigoses
C-7 Degotalls
C-8 Monestir de Sant Benet

En les següents zones, tot i no delimitar-se una àrea, des del 15 de febrer fins al 31 de maig quedarà limitat l’accés a les vies d’escalada que afectin els nius ocupats i que prèviament s’hauran identificat en els camins d’accés i a peu de via:

- Paret de Sant Jeroni i cara est del Serrat del Moro.

- Paret de Diables.

- Sector Sant Benet nord.

- Zones d’interès específic per a aus rupícoles no rapinyaires (D), on es prohibeix l’escalada des de l’1 de març fins el 31 de juliol.

- Camí de les Feixades

- Zones sense regulació específica, on es permet l’escalada en tot l’any. La resta del massís.

Pel que fa a l'obertura de noves vies d'escalada:

- No és permesa dins de les zones qualificades com a A.

- Cal informe de la Comissió tècnica i autorització de l’òrgan gestor del Parc Natural en les zones B, C i D.

- Cal autorització de l'Òrgan gestor del Parc Natural quan es vulguin obrir o equipar noves zones d'escalada, l'autorització també es fa extensible per a l'obertura o equipament d'una via i que impliqui una extensió de les actuals zones d'escalada segons l’inventari elaborat per la FEEC i el Patronat de la Muntanya de Montserrat.

- Cal comunicar l'obertura a l’Òrgan gestor del Parc Natural quan es realitzi dins de zones d'escalada ja existents segons l’inventari elaborat per la FEEC i l’Òrgan gestor del Parc Natural i no s'incrementi l'extensió de la zona d'escalada.

Com a curiositat, no es permet la utilització de resines sintètiques i productes químics en tot l'àmbit del Parc Natural. Els ancoratges fixos per a l’escalada seran per expansió mecànica (tipus parabolt) i es procurarà la reversibilitat en cas necessari. Només s’acceptaran els ancoratges químics en alguns casos molt concrets.

També es determinen uns criteris per a la restauració de les vies d’escalada del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat:

- Es comunicarà als aperturistes, si s’escau, la conveniència i els criteris consensuats per a la seva restauració.

- Es determinarà amb els membres especialistes en la matèria de la Comissió tècnica, la quantitat d’assegurances mòbils i fixes que hi ha i hi haurà per llarg de corda, abans i després de la restauració.

- En els llocs on en el traçat de la via hi hagi alguna fissura i la pròpia tècnica d’escalada permeti deixar-ho net s’haurà d’assegurar amb material mòbil (“friends”, tascons o similars).

- En el lloc on la fisura no ho permeti i/o s’hagi de clavar poc, es posaran escarpes com peces mòbils amb caràcter fix o tacs de fibra -mimetitzats- si és molt ample.

- A les vies d’artificial d’Ae que ho permetin, es deixaran peces diferenciades per poder fer-se amb lliure. Es poden considerar variacions horitzontals per raons d’optimitzar l’assegurament (mosquetonatge), respectant l’artificial i solament les peces que estiguin malmeses, substituir-les per equivalents.

- Es permetrà la variació de les reunions per qüestions d’obvietat o de comoditat, sempre i quan no variï l’esperit d’obertura de la via.

Tot i això, i més coses que em deixo, el document no és tan dolent per a nosaltres com podria semblar, l'han elaborat amb un criteri de respecte cap als escaladors (cosa força insòlita) i incorpora elements de flexibilitat que fan que no sigui un document totalment rígid.

Personalment prefereixo poder escalar sense normes, però també és cert que a la muntanya hi hem de cabre tots, escaladors i rapinyaires.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

Vas ser-hi ahir?

Jo vaig arribar a la tarda.

Anònim ha dit...

¡Ah! una puntulització:

No he mirat el texte del document pero la idea no es que a Montserrat hi han 3600 vies sino que aquestes son les que té documentades el Patronat gràcies a una excel.lent feina feta a la UAB i liderada per X. Ariño.

Obviament en falten.

S'obrirà un periode de temps perque tothom pugui afegir les que falten, de forma col.laborativa, abans del 2.009

Piju ha dit...

Recinte del Monestir = Zones de màxim interès ambiental?

Quina barra que tenen!

Suposo que si, que podria ser molt pitjor.

Gatsaule ha dit...

Òskar, en el meu estat no puc anar gaire enlloc, però algun amic si que hi va ser. I tens raó, és l'inventari actual, però em va fer gràcia la xifra.

Piju, en aquesta zona diu textualment: "És per motius de seguretat, i no ambientals, que també s’ha inclòs en les àrees on no és permesa l’escalada, aquesta zona més propera al recinte urbanitzat de Montserrat".

edunz ha dit...

molt bon resum!

no deixa de sorprende que els espais catalogats com a A siguin tan generalistes (en extensió), però segur que hi ha un criteri tècnic ben aplicat.

també és interessant el fet que s'hagin incorporat criteris sobre l'equipament i re-equipament de les vies... a veure si les comissios funcionen bé!

salut!

Anònim ha dit...

Osti!!!
(Sense atrevir-me a entrar a valorar encara ...)

Fantàstic resum i avanç Gatsaule...
Gracies!!!

Una abraçada
Quo

Gatsaule ha dit...

Potser és ingenuïtat, però tinc l'esperança que si aconseguim entre tots de que les regulacions a Montserrat vagin bé per a la fauna i els escaladors les respectem, siguin un bon exemple per aplicar a la resta de zones on es prohibeixen a tort i a dret sense tenir-nos gens en compte.

Fernando ha dit...

H,
El documento me parece bastante razonable y es de agradecer el espacio para la flexibilidad contemplado en él a la hora de acortar las regulaciones o mantenerlas en su integridad, según funcione la nidificación.
Lo que no me gusta es que "obliguen" a utilizar un material de equipamiento determinado en perjuicio de otro, igual de bueno pero más costoso de poner y más caro sin un motivo claro, razonable. Yo no equipo en Montserrat, me aprovecho de sus aperturas como otros se aprovechan de las mías. Pero me tomo el equipamiento como un acto creativo, entonces a menos que sea por encargo -o sea que me lo paguen- creo que el utilizar un material de anclaje u otro -igualmente bueno en calidad, seguridad, mimetismo,...- depende únicamente de mi criterio. No me gusta que me lo impongan y más cuando lo pago de mi bolsillo.

Salu2

Mohawk ha dit...

Hola fiera!

Acabo d'arribar de la Colomina i encara no m'he llegit el document, tot i que ja tinc la pàgina oberta, je, je, je...

Un dubte, a veure si me'ls pots solucionar abans de llegir-me el doc:

1) Els voltants del monestir no exclouen tota la zona esportiva de Vagos, oi?, encara que li puguis fotre la corda al cap a algú que faci el camí del Viacrucis, je, je, je...

A recuperar-se!!

Gatsaule ha dit...

Fernando, hi ha alguns temes com ara aquests que comentes que tampoc els acabo d'entendre, però deuen pretendre portar un cert ordre a l'escalada a Montserrat.

Principalment el tema dels químics..., si no és per evitar vessaments de resines.

Mohawk, la zona del Monestir em sembla que agafa tant sols el propi recinte, on ja no s'hi escalava. Però s'hauria de comprovar millor.

Fernando ha dit...

H,
Pues la verdad es que leyendo parte del acuerdo creo que se nos ha vendido o bien alguien se ha quitado responsabilidades. Entiendo que el Patronato regula la practica de los deportes y actividades de montaña en lo que a su parte le conviene. NO creo que debiera ser esta entidad la que determinara que tipo de modalidad de escalada se debe practicar/permitir en las zonas aptas/autorizadas; tanto para la apertura de vías nuevas, como si son variantes/extensiones; ni con que material (si alguien quiere abrir con espitador/burilador pues que quereis que os diga, esta en su derecho). Creo que ha habido una dejación de responsabilidad por parte de quien debía haber mantenido esa responsabilidad como suya o al menos haberla reclamado. Eso si, divulgar, divulgara mucho.
Salu2

Raúl ha dit...

Desde mi ignorancia en este tema, me parece que el documento se puede calificar con un "menos mal", o con un "de la que nos hemos librado".

En principio, se puede escalar durante todo el año en casi todos los sitios, o sea, que las restricciones por calor en cara sur o por frío en cara norte condicionan más la vía a elegir que esta regulación.

Me parece que la interpretación que hace Fernando de que no se pueden utilizar spits es demasiado rígida. Yo entiendo que la norma va contra las resinas. Si no, tampoco se podría clavar, no?

Por último, creo que los del Patronato aún se preguntan qué sentido tienen los criterios de restauración ( no se puede decir trasvase :p ). Quedan claros, y creo que esto puede solucionar parte de los problemas actuales.

Un saludo, y a cuidarse

Anònim ha dit...

si no es poden utilitzar resines, que en farem de tots els químics que ha fotut en llassera a desdentegada, vermell, arcada, agulles, etc. etc.?

sincerament no tinc ni idea de la toxicitat d'aquestes resines ni de com afecten al medi, però a montserrat d'anclatges químics ja n'hi ha una bona col·lecció, per no dir de preses sicades/reforçades...

Mohawk ha dit...

Quan estiguis recuperat, compta amb mi per una visita a la paret de l'Altar (ja he vist el Vèrtex!).

Jo crec que la dels Catalans i la de la seva esquerra han de caure!!

A recuperar-se!!

Gatsaule ha dit...

Avui he rebut el Vèrtex, m'ho apunto. Però dubto que sigui gaire abans de l'octubre....., tot i que començo a fer caminadetes !

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Regular l'escalada a Montserrat em sembla una necessitat. Tant de bò que sigui amb l'acord de la majoria d'escaladors i es compleixi amb la regulació.
Deu ser per la meva ignorància, però no entenc com es pot defensar l'aplicació de productes químics a la muntanya.

Pekas ha dit...

Gracias por el avance... :-)) prometo leérmelo este verano...
:-)))))))