3 de jul. 2015

Mont Thabor

El Mont Thabor, de 3.178 m d'alçada, és una muntanya arrodonida situada al fons de l'anomenada vall Estreta, prop de la vall Clarée, al nord-est de Briançon. No sé si el nom li ve del mont Thabor israelià, un dels cims més emblemàtics de tota la Galilea on s'hi reunien les tribus israelites, però el que és cert és que prop del cim hi trobem una gran ermita, i que durant l'estiu hi pugen diverses processons.

Fins l'any 1947 la vall Estreta era italiana, i la frontera francesa al mateix cim, però després de la segona guerra mundial, la frontera es troba 5 km més a l'est i la vall és administrativament francesa. I dic administrativament, perquè per tot arreu només s'escolta parlar italià.

El cotxe em deixa a les granges de la vall Estreta, on s'hi arriba des de la vall Clarée travessant el coll de l'Echelle. Per cert, un indret preciós!! Just començar a caminar, ja s'albira el cim al fons de la vall (a sobre).
El camí és sempre molt agradable, d'aquells camins fets a la francesa en que vas guanyant desnivell gairebé sense adonar-te'n.

A mitja vall, el camí passa per sota de les parets dolomítiques del Gran Seru (a sobre), que ens farà ombra durant una bona estona.
La neu comença a partir de la cota 2.800 m, però el camí passa sobretot per les petites carenes que fan que no la trepitgem massa a la pujada.

I just sota el punt més alt, apareix la peculiar ermita, que no deixa de sorprendre.
Però el gran atractiu del Mont Thabor és la panoràmica del cim, amb tot el parc nacional dels Ecrins a l'oest, presidit per la Barra dels Ecrins.

O les espectaculars agulles d'Arves, al nord, que encara tinc pendents.
Després, la baixada del cim patinant per la neu és molt ràpida i plaent, i aviat torno estar sota el Grand Seru.
I ben aviat a les granges de la vall Estreta. Un itinerari molt agradable per pujar a un cim curiós i carregat d'història, que podeu veure al mapa de sota i al Wikiloc.

4 comentaris:

Jaumegrimp ha dit...

Molt be Joan, una altre que faré aquest estiu!!! m'està anant molt be que estiguis aquests dies per aquí hehehe i sí haurem de quedar a veure que m'expliques de la zona.

Gatsaule ha dit...

No et pots perdre la via Bocalatte de la Tour Germaine, t'agradarà molt tot i que és una mica massa fàcil per a tu!!

Jaumegrimp ha dit...

Ep Joan, ja vam fer l'Spígolo Boccalatte a la Tour Germain, molt ferma, escalade plaisir com díuen...i molt estètica, senzilla sí, però amb algunes sortides de reunió que tibaben prou, com la tirada d'arribada al gendarme Gervasutti o una de les de l'aresta, que deu n'hi dó.

Gatsaule ha dit...

Molt bé! Enhorabona!! Ja l'explicaràs....