11 d’oct. 2008

Ruta de les Colònies, PR C-144, de Navàs a Berga

A la segona meitat del segle XIX, es van començar a construir un gran nombre de colònies tèxtils al costat del riu Llobregat, per aprofitar el seu cabal com a força motriu de la maquinària, i aprofitar el fet que aquí dalt encara no havien arribat els sindicats i els treballadors eren més manejables i mesells.

A cada colònia hi havia dos espais diferenciats, l'espai industrial i l'espai residencial. En aquest darrer hi vivien els treballadors tot l'any i tenia tots els serveis necessaris. Normalment, es feien moltes activitats i festes i, en molts casos, es creaven famílies entre els mateixos treballadors de la colònia.

Presidint aquests espais, un element comú a totes les colònies era la torre de l'Amo, on hi residia la família que governava la colònia.

Ara les colònies tenen les fàbriques tèxtils aturades i es trobenen un estat de semi abandonament. Ha estat darrerament que hi ha hagut interès en valorar el conjunt patrimonial que representa la major concentració de colònies de Catalunya.

La ruta de les colònies va resseguint antics camins per la vora del riu Llobregat, i va passant d'una colònia a una altra. Avui he sortit de Navàs, i he pujat corrent per tota la ruta, fins a Berga. Un recorregut més que recomanable que, gràcies a la línia d'autobusos, permet fer recorreguts circulars, d'anar a peu i tornar en bus, o a l'inrevés.

La ruta que he fet, grafiada a sota, està molt ben senyalitzada. Primer en blanc i groc de PR fins a la font del Balç, i després en blanc i vermell de GR fins a Berga. Però pel qui vulgui, al wikiloc hi trobarà el track de gps.

En total són uns 32 o 33 kms, que he trigat 2h 45' en recorre'ls.

1 comentari:

Gatsaule ha dit...

Per cert, per pujar de Gironella a Berga hi ha altres possibilitats. Una és continuar pel riu fins a la Plana i pujar per Obiols i Graugés, uns 2 km més llarga.

I la més dura és continuar fins a cal Rosal i Pedret, perquè el recorregut es fa 6 o 7 km més llarg.