5 de set. 2006

Pic Chiadenis

Una altra ascensió molt interessant que vam fer a les Dolomites, en aquest cas a la vall de Sappada, fou la volta al pic Chiadenis (a l'esquerra a la foto superior, damunt del refugi Calvi), i la seva ascensió per la via normal.

L'itinerari, que puja des de l'aparcament superior de la carretera de les fonts del Piave, és un camí molt agradable (foto inferior) que surt en direcció est travessant un bosc mixte de làrix i pícees. Un camí molt ben dissenyat que et porta fins al passo Cacciatori gairebé sense adonar-te'n.
Des del mateix coll, una ferrata s'enfila cap al cim del Chiadenis, però nosaltres vam preferir d'anar a buscar la via normal, ja prou complicada, abans que embarcar-nos en una ferrata de l'època de la gran guerra.

Per anar a buscar la via normal, cal flanquejar la muntanya pel vessant nord (foto de la dreta) i anar a buscar l'aresta nord-oest, per on puja un teòric camí que és una llarga grimpada sobre una roca força trencada.

Les restes de la primera guerra mundial són ben presents al llarg de tot el recorregut, trinxeres, coves, fortificacions, restes de filferro de púes i de material oxidat,..., fins i tot s'hi poden trobar casquets de bala.

En l'esquema inferior es pot veure la distribució de les forces austríaques, al nord-oest, i les italianes, al sud-est, i els pocs metres que separaven els dos exèrcits. Pocs metres que es van mantenir durant tota la guerra: després de les primeres razzies, els fronts es van estabilitzar i ja no es van modificar.

La tornada la vam fer per l'itinerari 132 que baixa del passo Sessis cap a la carretera tot passant pel refugi Calvi (1/2 litre de cervesa italiana: 2€).

2 comentaris:

PGB ha dit...

grans sortides familiars veig! :) Ha de ser guapo a part d'anar a fer sortida muntanyenca, fer-la aplicant la història i un cop ets dalt de les muntanyes imaginar-te com devia ser la guerra, qui va arribar a X lloc, perquè ho va poder defensar o pq van pillar, etc...

percert, ja vols dir que és bona la cervesa italiana aquesta de mig litre a 2 euros? hehehe :)

Gatsaule ha dit...

Hola, m'agrada posar algun detall que tregui la por que als refugis dels Alps tot és molt car. Als refugis suïssos també costa 2 € (3 francs) la gerra de mig litre...

Aquestes muntanyes de la frontera estan plenes de restes de la primera guerra, i trobo que l'hi dona un valor afegit a les excursions.